Проведохме честен и конструктивен разговор за това какво следва по процедурата. ГЕРБ след редовни избор е първа политическа сила - избори, които никой не е оспорил. Това заяви Десислава Атанасова веднага след преговорите при президента Радев. 

"Обсъдихме важни теми от дневния ред - предизвикателствата, планът за възстановяване, както и предизвикателствата пред следващото правителство. За нас е важно да има работещо правителство възможно най-бързо, защото гражданите чакат да се вземат важни, тежки и непопулярни решения", допълни тя. 

Попитан дали в момента работи, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев посочи: "Аз съм винаги на работа. И ден, и нощ, съм винаги на работа. Работя, където ме повикат."

"По време на разговорите изявихме волята си като първа политическа сила да приемем мандата и да направим честен, открит опит за съставяне на кабинет. Ще решим как ще действаме със самия мандат и дали ще има възможност. Ясно е, че при всички положения България трябва да вземе бързи решения с оглед на пандемичната обстановка и възстановяване след пандемията.

Обърнахме внимание на езика, който се ползва в парламента и извън него. Преди дни един политически лидер си позволи да каже, че ГЕРБ трябва да изчезне. Не знам как ще направи така че 800 000 човека ще изчезнат. Целта не може да бъде да изчезне политическият ти опонент. Кампанията приключи и трябва да се върне нормалния диалог", каза Даниел Митов, който е и кандидата за премиер на ГЕРБ. 

"Ще вземем мандата и до дни след това ще обявим проектосъстава на МС. Президентът не каза кога ще ни даде мандата", допълни той.  

"Ако имаше тема, която е обект на консенсус - трябва да имаме час по-скоро работещо правителство със солидна подкрепа и тук не можете да ни заподозрете в политически егоизъм. Дори нашата роля е да служим честно в опозиция, трябва да се вземе решение. Общият пакет е 50 милиарда.

Всички документи са внесени в ЕК. Заради политическа неграмотност, проектът бе игнориран. За съжаление, от изборите минаха две седмици и не съм видял алтернативен план или предложение. Уговорили сме се с ЕК за отсрочка, за да дадем шанс на следващото правителство за алтернативно предложение", каза още Дончев. 

"Правителството в оставка, съгласно Конституцията, изпълнява задълженията си. Всеки акт може да бъде атакуван по съдебен път. Аз не съм отдел ЧСИ на МС. Не знам дали има политически егоизъм, но основната цел на политиката е излизаш с тези обещания и целта ти е да ги изпълниш. Никой не иска да управлява, а всички искат да ни се карат", обясни председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.   

"Ако на Слави не му стигат двама или трима представители, ще го подкрепим, но само с двама или трима", заключи Дончев.