Всеки парламент започва своя живот и трупа достойнство през годините. Това заяви в ефира на Нова телевизия транспортният министър в оставка Росен Желязков. 

"Ако премиерът прецени, ще отиде в парламента. Доверието, което всеки един парламент гласува на правителство, е инвеститура. Това важи за мандата на съответния парламент. Този не е дал доверие на кабинета и не би могъл да го направи. Кабинетът е подал оставка по смисъла на Конституцията", обясни Желязков. 

"Хрумките за привиквания унижават правовата държава от гледна точка на разделението на властите", смята той. 

Според него на всички е ясно, че целта да бъде привикан там, е да бъде унизен. "Планът иначе е ясен, той е издаден и обсъден. Ако парламентът има други виждания, свързани с политиките и програмите, има възможността да направи допълнения и поправки", каза Желязков. 

"Бях в деня на заклеването. Има много подмятания в Народното събрание, но това се среща във всяко едно. За съжаление, добрите нрави не са принцип дори в парламента", заяви министърът в оставка.

Той обеща, че с колегите му от ГЕРБ ще направят всичко възможно, за да върнат добрия тон в залата.  

Според него народното събрание не трябва да търси рейтинг, а да задава добър тон в обществото. "Цвета Караянчева бе добър председател и се ползваше с необходимия авторитет, колкото и да се опитват всички да я унижават", каза Желязков.

Той призна, че не познава новия председател на парламента, но вярва, че има експертизите и опита да се справи с процедурата. 

Желязков заяви, че не вижда яснота около формирането на стабилен кабинет. "Предстоят важни решения и не трябва да стигаме до служебен кабинет", смята той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!