ГЕРБ и Бойко Рашков са поискали с обща молба Софийският градски съд да спре делото, което партията на Бойко Борисов води срещу бившия вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ. Това са отговорили от съда на въпроси на "Сега" във връзка с хода на делото, по което трябваше да има заседание на 17 май.

"Молим да спрете настоящото производство предвид ангажираността на страните в протичащата в момента предизборна кампания, до приключването ѝ", се казва в молбата на страните.

Според Гражданския процесуален кодекс съдът спира производството по съгласие на страните. Така се е случило и с делото на ГЕРБ срещу Рашков.

Партията съди Рашков за 100 000 лв. заради изявленията му като министър на вътрешните работи за парите от магистрала "Хемус" - че "между 30 и 40% от парите, превеждани авансово на представяли се за строители на АМ "Хемус", са се насочвали към ГЕРБ".

По делото показания дадоха Делян Добрев и Костадин Ангелов от ГЕРБ, Ивайло Мирчев от "Демократична България", както и евродепутатът (преди от БСП, а вече от ДПС) Елена Йончева.

Предстои да бъдат разпитани бившият вътрешен министър, бившият шеф на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев, бившият регионален министър, а сега депутат от ГЕРБ Николай Нанков и бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков. Нанков и Беличев са поискани от ГЕРБ. Демерджиев и Цветков - от Рашков.

По негово искане свидетели ще бъдат и бившите регионални министри Виолета Комитова и Иван Шишков.

Юристи коментират, че подобни дела са опит за почистване на нечий имидж, но всъщност в гражданския процес няма как да се доказват престъпления - няма начин нито начин да се установи, че едно престъпление е извършено, нито, че не е извършено. Т.е., най-грубо казано, гражданският съд няма как да събира доказателства за тези 30-40% от парите за "Хемус".

Отделно Борисов води друго дело за клевета срещу Рашков, по което настоява да получи 27 000 лв. обезщетение. Поводът да се почувства засегнат, е че говорейки за злоупотреби със средства за автомагистрала "Хемус", докато беше министър, Рашков каза пред репортерите:

"Тези средства са преминали през една банка, собственост на Бойко Борисов, и с този собственик на тази банка, Бойко Борисов е имал общи фирми".

Този процес беше спрян по искане на двамата, но после възобновен по искане на Борисов. Насрочен е за октомври.