Очакваното обявяване на кандидата за премиер от Бойко Борисов не доведе до нищо ново в парламента. Лидерът на ГЕРБ номинира еврокомисаря Мария Габриел за министър-председател, което се знаеше от вчера, съобщава "Марица".

Коалицията ПП-ДБ и „Възраждане“ категорично отхвърлиха вероятността да гласуват за кабинет, воден от настоящия еврокомисар. Соцлидерът Корнелия Нинова се тросна директно на Борисов, че предлага само едно име без никаква програма, приоритети или теми за разговори.

Тя сподели, че няма да хаби енергия за „глупостите на ГЕРБ“, но отива утре на срещата с Мария Габриел. ДПС в традиционен стил остави отворена врата за съвместно правителство. Хората на Слави Трифонов харесаха кандидатурата, но поискаха програма.

Извън официалните изявления шансът за правителство минава само през четворна коалиция ГЕРБ-ДПС-ИТН-БСП. Математиката обаче не излиза без „червените“ 23 депутати, защото другите три формации имат общо 116.

На знакова среща снощи Нинова е заявила на своите депутати, че засега са извън играта, съобщава "Марица". Страховете в БСП са най-вече, че могат да бъдат използвани в преговорите като алиби – „ето опитахме всичко“, а изведнъж Борисов да завие към нови избори. 

Все пак към момента зад камерите текат усилени преговори. Чува се, че ГЕРБ са готови да дадат две ключови министерства на социалистите, за да осигурят необходимите им гласове. Става въпрос за земеделското и социалното.

Депутати обърнаха внимание на символичен жест от страна на шефа на парламента Росен Желязков. Заради липса на избрани председатели на комисии той има право да определя такива за всяко заседание. Днес Желязков избра Георги Гьоков от БСП да води социалната. Припомняме, червеният депутат беше министър със същия ресор в кабинета „Петков“.

Не е ясно какво би поискал Слави Трифонов, който в кабинета „Петков“ държеше най-вече на регионалното министерство и прати там за министър сегашния си депутат Гроздан Караджов.

ОТ ГЕРБ коментираха, че по традиция само Бойко Борисов знае ходовете напред, но едва ли ще разкарва европейски комисар напред-назад, ако не е сигурен, че ще има резултат.

Първата сила има около седмица да убеди БСП, че си струва жертвата да влязат в правителство, тъй като със сигурност и от двете страни ще има недоволни избиратели. Но депутати оценяват шансовете за четворна коалиция като доста по-вероятна от тази за извънредни избори.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук