Току-що внесохме в деловодството на Народното събрание промени в Изборния кодекс с мотивите в него и с предварителна оценка на въздействие. Така, както ви бяхме уведомили в предходните дни. Това каза председателят на Комисията по правни въпроси към Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ по време на брифинг в парламента.
Кирилов посочи, че по този начин ще могат да се приложат въпросите и положителният отговор в тях от проведения референдум на 6 ноември 2016 г. „Предвидили сме съобразно дефинициите, които са използвани в поставения въпрос, мажоритарен избор на народни представители в 240 едномандатни избирателни района, на територията на Република България“, каза той и уточни, че става въпрос за избор в два тура.
 
„На втори тур се явяват двамата кандидати, получили най-висока подкрепа от първия тур, а за избора народен представител се обявява спечелилият по-голям брой действителни гласове“, каза Кирилов и коментира, че това съответства на волята на избирателите.
 
По отношение на гласуването в чужбина, той обясни, че се предлага гласовете на българите в чужбина да се отчитат в едномандатните райони по техния постоянен адрес.