Готови сме да приемем първия мандат, ще предложим състав на правителство. Вчера поканих чрез изпращане на нашата програма на управление на всички парламентарни групи. Ще предложим на колегите контактни или експертни групи по различните секторни политики. Ясно е, че ако с първия мандат няма правителство, с втория е съвсем сложно.

Това заяви в ефира на bTV Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

 „При третия може да има експертно правителство, но на България й е нужно да има редовно отговорно правителство“, смята Атанасова.

„В момента бушуват десетки кризи в България и трябва да има редовно правителство, което да носи отговорност. Всички държавници трябва да го осъзнаят“, заяви тя.

„Категорично ще предложим управленска програма, ще се радваме да има подпис на лидерите на всички парламентарно представени партии. Не искаме подкрепа за правителство, а за ясни и точни ангажименти, гарантирани с парламентарна подкрепа“, каза Атанасова.

„До този момент сме водили само разговори за подкрепа по различни политики. С някои парламентарни групи имаме много сходства. Чрез мнозинство сме реализирали вече такива решения. Не мисля, че е сложно и трудно да осъзнаем отговорността си“, каза тя.

По думите й при всички положения ще бъде предложен състав на кабинет на ГЕРБ. „Ако имаме обаче категоричен отговор от всички, че няма да го подкрепят, тогава може и да не го внесем“, каза тя.

„С ДБ сме от едно европейско семейство и няма нищо по-логично да направим заедно кабинет. За мен нелогично е ДБ да подкрепя кабинет, в който участва БСП. Това вече се случи. Все пак Христо Иванов лично гласува за г-жа Нинова за вицепремиер“, каза тя.

„Аз мога да бъда определена за крило на Христо Иванов. Аз лично съм го избирала за министър в правителство на ГЕРБ. Смятам в този смисъл, че е много логично партии от едно европейско семейство да си партнират“, добави депутатката.

„Бяхме заедно по решенията за РСМ, за Ф-16, за атомното гориво, за Украйна. По много теми имам сходство, не знам защо изобщо се поставя на обсъждане този въпрос“, каза лидерката на ПГ ГЕРБ-СДС.

Атанасова призна, че е била много изненадана от дебата в петък, между бившите партньори, между които имаше обвинения.

„Вярвам, че истерията която предизвика желанието да дадем възможност на българите да избират как да гласуват, е много съмнителна“, каза Атанасова.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук