Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер бе наказан от правителството заради отказа си да осъди изрично руската инвазия в Украйна, съобщи ДПА.

Управляващата коалиция в Германия, водена от социалдемократите - партията, към която самият Шрьодер принадлежи и чийто лидер бе някога - ще ореже специалните му права като бивш канцлер. Според предложение на правителството, което трябва да бъде одобрено от бюджетната комисия в Бундестага утре, той ще изгуби офиса и персонала си.

На Шрьодер все пак ще бъде позволено да запази своята пенсия и лична охрана. Консервативната опозиция поиска Шрьодер да бъде лишен от пенсия с аргумента, че вреди на международната репутация на Германия, като не се дистанцира от руския президент Владимир Путин и запазва постовете си в различни руски енергийни компании.

Бившият германски канцлер от 1998 до 2005 г. е последният социалдемократ, заемал поста преди Олаф Шолц. След това той започна да работи за руски енергийни компании, сред които "Северен поток", "Газпром" и "Роснефт". Ръководството на СДПГ е поискало от него да напусне партията. Постъпили са и искания за изключването му. 

БЛИЦ припомня, че Германското правителство обмисляше да отмени преимуществата, предоставени на бившия канцлер, социалдемократа Герхард Шрьодер, който е приближен на руския президент Владимир Путин.