Министър-председателят Димитър Главчев проведе разговор с министъра на вътрешните работи Атанас Илков във връзка със стартиралия процес по подготовка на изборите, които предстои да се проведат на 27 октомври. 

Премиерът допълва, че е от първостепенно значение служителите на МВР както и досега да спазват стриктно закона и да не се поддават на никакви провокации.

„Провеждането на честни и свободни избори е водещ приоритет на служебния кабинет и следва да се работи при пълна прозрачност и равна отдалеченост от всички политически сили“, се допълва в съобщението.

Главчев припомня, че организацията на вота е задължение на ЦИК и правителството съдейства за осъществяването на логистиката.

Същото послание премиерът Димитър Главчев отправи и на срещата с министри и с областните управители през изминалата седмица.

Министър-председателят призова органите на изпълнителната власт да действат само в рамките на правомощията си, като е изключена всякаква намеса в политическите процеси или каквато и да било проява на партийна пристрастност.

„За премиера Главчев е важно всеки да изпълнява съвестно задълженията си, в противен случай няма да се поколебае да се раздели с проявилите небрежност или недобросъвестност“, се посочва в позицията.

От днес Централната избирателна комисия (ЦИК) започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Документи ще се приемат всеки ден от 9.30 до 17 ч. Крайният срок за подаването им е 11 септември.