Когато става въпрос за пенсиите, хората вадят калкулатор и смятат. Има такива, които просто създават непопулярна критика към мерките. Не се застраховам, но казвам, че това не е окончателно, защото предстои да се приеме от НС и да влезе в сила от 1 юли. Това каза социалният министър Георги Гьоков в "Още от деня" по БНТ. 

"Пенсиите ще бъдат увеличени така, че да бъдат вкарани в тях ковид добавките. Заедно с тази добавка се получиха едни разлики между декември и януари и новата добавка също ще влезе в пенсията и ще бъдат увеличени вероятно с 10% заради инфлацията. Едно е 20% на 500 лв. пенсия, а друго на 1500 лв. пенсия", допълни той. 

"Предвиждаме тия 60 лв., които ще влязат да са еднакви за всички. След това увеличението с 10% е за преодоляване на инфлацията. Индивидуалната пенсия ще бъде увеличена с 10%, а след това ще бъдат добавени 60 лв. Минималната ще стане 467 лв.

Това е увеличение, което е с повече от 55% за 10 месеца. Това не се е случвало в последните години и е доста по-справедливо, отколкото увеличаването с 21%", обясни министърът. 

Гьоков изтъкна, че преизчисляването на пенсиите не е далеч. 

"Ние критикувахме управляващите, че вкараха тази ковид добавка, защото се изплащаше с пенсиите и хората оставаха с впечатление, че това е част от пенсиите им. Преизчислението ще стане от 1 октомври и индивидуалната пенсия ще мине през всички години. Почваме след 2008 година и гледаме кое е по-високото - нарастването на средноосигурителния доход или инфлацията", каза още той. 

Гьоков обясни, че не иска хората да смятат предварително от сега, защото всичко подлежи на дебати преди да бъде решено.

"Около 1,5 млрд. ще отидат при пенсионерите и няма да бъде спестен нито един лев. Приходите в института във Фонд пенсии също нараства, заради по-високите осигуровки и средната работна заплата", допълни той. 

"Коалицията е сложна и никой не е казал, че ще бъде лесно управлението. Предсрочните избори са само в главата на опозицията. Никой не иска избори по време на война и криза. Ако няма кой да приеме тези мерки, какво остава с българите, които чакат подкрепа? Коалицията е стабилна и има дълъг живот, заради сериозното си коалиционно споразумение", категоричен е социалният министър. 

"Мерките са ясни. Размерът на тези социални мерки срещу инфлацията са на стойност 2 млрд. Стават огромни средства, за които нямаме цел да пестим, а да разпределим. Има основание за критики от опозицията и президента, но трябва да са конструктивни", каза Гьоков. 

"Мисля, че това състезание между партиите в коалицията води до по-добра подкрепа за българите. Аз нямам притеснения за коалицията. Подкрепата за българите ще бъде сериозна", увери той. 

"Сегашната коалиция иска увеличение от 4500 до 6000 лв. облекчение от данъците. Разликата е, че БСП предлагаше всеки месец да се случва това, а сега се разбрахме, че ще се възстановяват на всеки три месеца. Цената на електричеството ще бъде една, а над тази граница ще бъде на друга цена.

Това е интересна мярка и облагодетелства тези хора, които са по-бедни и употребяват по-малко електричество. Ние работим върху понятието "енергийно бедни". Това не означава, че не може да си плаща тока, а това, че къщата му не е санирана, примерно", каза Гьоков. 

Той заяви, че коалицията ще продължи да води разговори за подкрепа на хората и ще настояват Министерство на финансите да вкара и други форми на подкрепа.