Служебният министър на правосъдието Мария Павлова съобщи, че отпада засиленият мониторинг върху България по отношение условията в местата за задържане и лишаване от свобода, който се извършваше от 2015 година насам.

Миналата седмица Комитетът на министрите при Съвета на Европа оцени високо дейностите, които се извършват при подобряване условията в местата за лишаване от свобода, и прекрати засиления мониторинг, който се извършва от 2015 г. насам по отношение на България

Това каза министър Павлова в Петрич преди официалното откриване на новия арест и пробационна служба в южния град.

Средствата за новия арест са осигурени по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм за периода 2014-2021.

Министър Павлова припомни, че преди малко повече от година е присъствала на т.нар. първа копка на обекта и добави, че знае какво е било състоянието на сградата.

Нямаше покрив, имаше прораснали дървета вътре. Сега ще може да видим едно изцяло модерно съоръжение, което освен, че ще даде по-добри условия, в които да пребивават задържаните лица, ще даде и едни отлични условия, в които да работят нашите служители, заяви тя.

Правосъдният министър каза още, че проектът е реализиран в рамките на година и е на стойност около 1 500 000 лева. Капацитетът на ареста е за 30 човека, уточни Павлова.