Докато съдът не вземе решение, той не е осъден. Така коментира пред БЛИЦ повдигнатото обвинение от Бурската прокуратура на бившия кмет на Несебър и настоящ консул в Украйна Николай Стоянов Трифонов говорителят на Министерство на външните работи Драговест Горанов, който научи новината от БЛИЦ.
Съдът ще разгледа случая и ще се произнесе. Ако Трифонов е виновен, ще си поеме отговорността, защото той преди всичко е български гражданин. На въпрос не ви ли смущава, че ваш дипломат е обвиняем, Горанов каза: "Мен ме смущава, но най-напред трябва да бъде доказано обвинението".
БЛИЦ припомня, че Бургаска окръжна прокуратура внася обвинителен акт в Бургаски окръжен съд срещу бившия кмет на Несебър и в момента изпълняващ длъжността консул в Дипломатическото представителство на България в Украйна Николай Трифонов.  Бившият кмет е обвинен в нарушаване на служебните си задължения по времето докато е бил кмет, като незаконно е продал имот от 324 кв.м. улично пространство, съставляващо имот публична общинска собственост в Несебър. От това са настъпили значителни вредни последици за Община Несебър, като имуществените вреди са в размер на 113 900 лева. Имотът е незаконно продаден на ЕТ "Ташев-64-Венелин Ташев" през октомври 2005 година. 
В  китното курортно градче Трифонов бе популярен с общинската Наредба №5 , което му даваше еднолично право да се разпорежда с общинската собственост и да преценява кой е малоимотен гражданин. През 2006 г. националното законодателство обезсили повечето от текстовете на Наредбата. Преди това да влезе в сила едни от най-малоимотните се оказаха дъщерите му Димитрина и Станислава Стефанови. Популярна бе и заповед на Трифонов, с която се оземлява неговата дългогодишна съседка в Несебър Вера Димитрова. Тя получи правото да си закупи 950 квадратни метра общински терен край морето в споменатото вилно селище "Зора" за 28 500 лева. Според брокери на недвижими имоти точно на това място за същата площ пазарните цени варират до 500 000 лева. В повечето случаи се е ползвало правото за откупуване на строеж на брега на морето от посредници, на които местата са били преотстъпвани от кмета. /БЛИЦ