Ще изпълним съдебното решение и ще има машини във всяка една секция. Законът трябва да се спазва. Има нормативен ред в страната все пак. Това заяви в егира на Нова телевизия говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
"Ще обявим обществена поръчка, още не мога да кажа от къде ще са машините. Събираме информация и вече проучваме пазара", заяви Томов относно слуха, че машините ще пътуват към страната ни от Филипините.

"Холандия ползва машинно гласуване. Машинното гласуване е приятно занимание, но не променя правилата. Ние провеждахме машинно гласуване и на последните президентски избори. Държа да отбележа, че и да бяхме реагирали няколко седмици по-рано, нямаше да има особено значение. В момента ще се вложи огромен труд и финансов ресурс, а целта може би не е оправдана", каза той.

"Разходите не са само за закупуване на машини, а и за софтуер и поддръжка. Трудно е да се направи еднозначна преценка, дали е по-уместно да наемем или да закупим машини. Все пак това са компютри, развалят се, няма как да ги използваме 15 години примерно", заяви Томов.

"В машините няма да има интернет, т.е. е невъзможно да има хакерска атака на ниво секции", добави говорителят на ЦИК.