Министерски съвет и Министерство на финансите са в готовност да осигурят необходимите ресурси, въз основа на обявена обществена поръчка и подписан договор за машинното гласуване. Това заяви служебният заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната Стефан Янев, отговорен за изборния процес, предаде БГНЕС.
Първата работна среща на екипа, който ще се занимава с организацията на изборите, ръководен от Янев, се проведе в Министерски съвет. В нея участие са взели представители на МВнР, МФ, ГРАО, ЦИК, Агенцията за електронно управление, МВР и ГД „Национална полиция”.

По отношение на брой на машини, които ще бъдат предмет на тази обществена поръчка са съобразени с броя на избирателните секции в цялата страна, който е завишен с 10%. „Грубата цифра е около 13 000 машини, ако се реализира тази обществена поръчка. Тя ще бъде организирана от ЦИК”, каза Янев.

Той увери, че няма проблеми с процедурите, които вече са стартирали, по отношение на цялостната организация на изборите. „Всичко върви, нямаме технически проблеми на този етап”, подчерта вицепремиерът.