Друга фирма е направила предложение до ЦИК да осигури до 5 000 машини за парламентарните избори, като срокът за тяхната доставка е 1 юли.

Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Томов уточни, че ще се провери дали предложението им отговаря на техническите спецификации и дали ще има време за одит на машините.

Той уточни, че ЦИК не е прекратила напълно и преговорите си със "Сиела Норма".

45231 са подадените заявления за гласуване извън страната, като срокът изтича на 15 юни, заяви зам.-шефът и говорител на ЦИК.

По думите му най-много били от Турция 16 363. Следват Великобритания - 8741, Германия - 6486 и Испания- 2561 заявления. 

"Ако някой е следил данните от предната кампания, ще му направи впечатления, че сега заявленията от Великобритания бяха повече от тези от Турция, а сега са два пъти по-малко.

Причината за това е в подаването на по-малко заявления за секциите, които са открити на базата на това, че в местата, които са открити такива секции, са гласували повече от 100 души в последните години.

Това силно намалява активността в подаването на заявления, защото хората знаят, че там ще има изборна секция, не са достатъчно мотивирани да пускат заявления", обясни той. 

"Имаме предложение и от друга фирма - "Панов" ЕООД, което току що пристигна. Комисията ще разгледа предложението и дали то отговаря на техническите спецификации", обясни Томов.

Той уточни, че близките 3 дни ще има пълна яснота дали ще могат да бъдат набавени допълнителни машини за изборите.

По думите му утре се открива предизборната кампания и ЦИК се надява участниците в нея да се държат като цивилизовани конкуренти.

"Надяваме се кампанията да протече в рамките на добрите нрави и толерантност, както и да се спазват противоепидемичните изисквания", каза той.

По думите ми ЦИК днес ще обсъди възможността да вземе решение за процедура за пряко договаряне насочена към осигуряването на софтуерното обслужване и логистиката на парламентарния вот и местните избори на 27 юни, за които са нужни машини за гласуване.