Лена Бориславова и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ отново нападнаха "Възраждане".

Този път под мушката им се оказа евродепутатът от партията на Костадин Костадинов - Петър Волгин.

По думите им, той е бил подкрепен от НПО за новата си поредица "Идеологически траектории: новите дисиденти".

Ето какво написа Бориславова във Фейсбук:

Нова доза лицемерие от съвременните “възрожденци” (с малка буква):

Поредица с Петър Волгин се оказа финансово подкрепена с грант от фондация „Институт „Отворено общество", в сътрудничество с „Инициатива за Европа на „Отворено общество" (OSIFE) на фондации „Отворено общество".

Иначе са против НПО-тата. Както бяха против ваксините, но се оказаха ваксинирани.

Както са против еврото, но събират дарения в евро и държат парите си в евросметки.

 

Мирчев от своя страна нарече Волгин "въZрожденец, от ония, ментетата".

Това написа Ивайло Мирчев във фейсбук:

Как се нарича човек, който реве срещу неправителствения сектор, демонизира ги и ги нарича “грантаджии”, докато в същото време получава финансиране от грантове? Петър Волгин се нарича, ако търсим конкретно име. Въпросът е, че не е сам Волгин, и други такива фокусници има.

Ако трябва да обобщим, такъв човек се нарича въZрожденец, от ония, ментетата. Които са чували за българското Възраждане, ама не са много разбрали за какво става дума. Които ще махат еврото, ама парите им в банката са в еврови сметки.

Които плашиха хората колко били вредни ваксините, ама се бяха тихомълком ваксинирали. Те са и същите, които се борят срещу несъществуващата “гей пропаганда” в училище, та ще оставя всеки сам да си направи изводите. Явно разчитат, че публиката им има къса памет и няма да събере 2 и 2, за да ги разобличи.

Аз обаче си мисля, че хората толкова наивни не са. Затова ще повтарям до откат, че “царят е гол”, а въZрожденците са шарлатани, които продават самозван пенкилер за измислени проблеми, вместо да дават решения за реалните.

P.S.: За разлика от получаващи грантове противници на грантовете, никога не съм получавал грантове.

 

Отговорът на Петър Волгин не закъсня. Евродепутатът определи Ивайло Мирчев като "прислугата на проваления съдебен реформатор" Христо Иванов".

Ето отговорът на Волгин:

Разбрах, че Ивайло Мирчев от ДБ написал поредната лъжа по мой адрес. От години лица от тази партия говорят и пишат неверни неща за мен, на които аз обикновено не обръщам внимание. Понякога обаче се налага да опровергаваш лъжите им. Защото ако не го направиш, те ще продължат безсрамно да лъготят.

Ето за какво става дума в конкретния случай. Мирчев, който е известен най-вече като "момче за всичко" и прислуга на проваления "съдебен реформатор" Христо Иванов, написал, че съм "финансиран от грантове".

Ето каква е истината. Преди няколко години бях поканен да изнеса лекция на тема "Страшен ли е популизмът?". Тази проява беше организирана в "Червената къща" и беше част от програмата "Идеологически траектории: новите дисиденти".

Спонсор на проявата беше "Отворено общество". Темата беше важна, а и в момента продължава да бъде важна, затова приех да участвам. Изнесох лекция, участвах в дискусията, но категорично ОТКАЗАХ да взема предложения ми хонорар.

Знам, че за лица като Мирчев, за политиците, анализаторите, инфруенЦърите на ДБ това звучи абсурдно. Това са хора, които нищо не правят, без да получат съответния грант. И затова когато някой направи нещо без пари, а в името на някаква важна идея, те категорично не разбират как е възможно това.

А още по-забавното е, че тези хора толкова са се измързеливи, че дори не си проверят информацията. Прочел някъде-си Мирчев, че съм "получил грант" и вече полудял от възторг как щял да "разобличи лицемера Волгин". Само дето сътворил поредната си лъжа.

Да ви припомня още една лъжа, в която беше уличен преди време този персонаж. В началото на ноември 2022 Мирчев официално съобщи, че " Нидерландия е готова да подари на България самолети F-16, ако се съгласим да предоставим нашите МиГ-29 и СУ-25 на Украйна." Нищо такова, разбира се, Нидерландия не беше казвала.

Просто Мирчев пак беше прочел, явно без да разбере добре прочетенето, информация в някакъв нидерландски сайт по темата. Тази Мирчева лъжа беше опровергана веднага от българското Министерство на отбраната, и дори българските фактчекъри, които са замесени от същото тесто, като момчето на Христо Иванов, бяха принудени на признаят, че този човек е излъгал.

И накрай един приятелски съвет към Мирчев и останалите мирчевци. Ако си мислите, че с подобни лъжи, ще си върнете избирателите, които ви напуснаха, доста сте се объркали. Явно пребиваването ви в скута на Пеевски и дългото сътрудничество с него, са нанесли непроправими щети на интелектуалните ви способности. Поне недейте да лъготите. Правейки това, си нанасяте по-големи щети, отколкото ако просто си мълчите.