„Аз мисля, че има народни представители с виждането, че това управление на страната трябва да продължи, тъй като наистина ситуацията е много странна и тежка. Първо за цяла Стара Европа, второ в световен мащаб това, което се случва и няма как България да бъде някакъв оазис. Така че смятам, че здравият разум ще надделее в това Народно събрание.“

Това заяви организационният секретар на Изпълнителното бюро на БСП и народен представител от левицата Борислав Гуцанов в ефира на БТВ.

В предаването “Лице в лице“ той обясни, че най-малко вероятната хипотеза е да има предсрочни избори сега, с оглед на това, че има да се усвояват средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

„За да се случи това нещо, трябва да бъдат променени 22 закона. Не считам, че има народен представител, който да е положил клетва и да смята, че България трябва да изпусне тези средства“, коментира той.

Като акцент социалистът постави темата с актуализацията на бюджета и това тя да бъде направена докрай.

„Да говориш, че ще подкрепиш докрай социалните части от бюджета, но няма да подкрепиш целия бюджет, това няма как да стане. Или подкрепяш целия бюджет и той минава, или няма друг вариант. Така че смятам, че народните представители ще надскочат партийните си виждания, някакъв егоцентризъм, който имат и ще надделее здравият разум“, заяви социалистът.

„Вие не смятате ли, че тези 2 милиона и 100 хиляди български пенсионери не чакат тези 21% увеличения, които трябва да се случат от 1 юли, убеден съм, че ги чакат. На следващо място младите семейства не чакат ли това увеличение от 4 500 необлагаем минимум да стане на 6000.

Това са 1200 лева на година, когато имаш 2 деца. Това са най-уязвимите. Детските градини, Слава Богу, ги направихме безплатни, което също облекчава тези семейства. И за бизнеса това, което се прави“, каза още Борислав Гуцанов.

„Днес имаше твърде обидни изречения и едно ниво, което не излъчва добър сигнал от българския парламент“, заяви социалистът във връзка с дебатите по вота на недоверие и продължи: „Вижте мотивите, които са по този вот на недоверие и дебатът, който днес се състоя – те са икономически мотиви. Е кое не отговаря на правилните действия през тези 6 месеца?“, попита Гуцанов.

Като аргумент той посочи икономическия прираст: „ Миналата година за първото тримесечие има в държавата 5.3 млрд. евро приходи от износ, тези година е 7.3 милиарда евро, това не е ли икономически показател? Значи Министерството на икономиката и кабинетът са се справили относително успешно на фона на цялата тази криза,  която се намираме“, посочи социалистът.

Във връзка с вътрешната опозиция в партията Гуцанов заяви, че повече говорят медиите, отколкото тя да съществува.

„Тази разновидност и разнородност на различни мнения в БСП я прави по-интересна като партия. Защото колко са тези партии, в които свободно можеш да се кажеш виждането и мнението и да ги защитаваш? Това е остаряла реторика, отколкото да е самата действителност“, обясни той. „Напротив, БСП е в много сериозна кондиция в момента и това го показват и нашите обиколки из страната и проучванията“, каза още депутатът от левицата.

„Ние искаме връщане на хартиената бюлетина и този законопроект е наш“, заяви Гуцанов и продължи:

„Смятаме, че това е редното, защото колко от българите не успяха да гласуват поради това, че имат определен страх? Ако ГЕРБ и ДПС гласуват “за“, то те ще гласуват за нас, защото законопроектът е внесен от БСП и аз се надявам, че той ще бъде подкрепен“, обясни социалистът и допълни, че разговори по тази тема се водят и с коалиционните партньори.