Дупките са наследство от управлението на ГЕРБ. Оставиха ни с две неща - пътища с лошо състояние и едни недействителни договори, които са с правени поръчки с много пъти над одобрените стойности. В момента работим да разрешим този казус. 

Това заяви в ефира на Нова тв и предаването "Здравей, България" депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Андрей Гюров по повод на драмата с пътните работници, които от днес се вдигат на протести. 

"Породи се политическо напрежение от кандидатурите за шеф на БНБ. Дискусията бе изместена към политически заявки, което ние не можем да позволим на този етап. Като мандатоносител носим отговорността за стабилността на управлението. Беше наша отговорност да изтеглим кандидатурата ни Трябва ни личност, която да обедини хората в парламента", каза той. 

"Димитър Радев е доказан професионалист. Това, което ние очакваме от бъдещия управител на БНБ, е да постави фокус върху борбата с корупцията, изчистването на банковата система, изясняване на ситуацията с КТБ. Тези заявки трябва да са централни за дискусията за БНБ. Сега е добре да се поставят истинските теми на масата", подчерта той. 

"На този етап не говорим за личности, а говорим за нова процедура. Очакваме правилните аргументи и заявки от следващия управител. Когато ги видим, ще сме готови да подкрепим съответния кандидат", каза той. 

На въпрос за относно завъртялото се име на Илиян Михов Гюров заяви: 

"Има много доказани професионалисти, които са добри кандидатури. Това не е позиция, което е за човек, който иска да се пенсионира. Би била, ако финансовата ни система беше в добро състояние. Този човек обаче го очаква да реши много проблеми. Тези хора, чиито имена са в списъка, трябва да направят важно решение, а то е да оставят своя собствен живот и да се заемат с проблемите на банката". 

По думите му още когато ПП са влезли във властта, са казали че не работят за постове и мисли, че към момента формацията го показва:

"Доказахме го и с жеста на изтеглянето на кандидатурата ми за БНБ. Търсим кандидат, който не е обвързан политически. Аз съм от 5 месеца, а се занимавам с финанси от 20-30 години. Търсим личност с кауза, която е готова за всички предизвикателства и да ги реши". 

Той бе запитан да коментира повишаването на цените на храните:

"Сега фокусът ни е върху съдебната реформа. Това ще бъде голяма победа. Проблемът с цените и инфлацията е друг проблем, с който трябва да се занимаем. Ние имаме добро коалиционно споразумение и ще подкрепим всички българи в тежките моменти на криза. В момента търсим механизъм, така че да не се разделя коалицията по различни червени линии, а да се концентрираме върху проблемите". 

По думите му трябва да се променят механизмите: "Работим върху борбата с инфлацията. Текат разговори и се правят разчети, за да се предложат мерки, които да подпомогнат гражданите". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!