Днес на заседание на Централното оперативно бюро и на парламентарната група на ДПС бе взето решение народните представители да дарят своите декемврийски заплати в помощ на пострадалите от трагичния инцидент в Хитрино. Към това решението се присъединиха и евродепутатите от ДПС.
На заседанието председателят на ДПС Мустафа Карадайъ запозна ръководството със ситуацията в Хитрино и нуждите на пострадалите хора, както и с предприетите действия от страна на властите по отношение на осигуряването на безопасността и подпомагането на пострадалите за преодоляването на последиците от инцидента. Мустафа Карадайъ заедно със зам.-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов пристигнаха в първия ден на трагедия за да окажат помощ на пострадалите, към тях се присъединиха народни представители, кметове, областни и общински председатели на ДПС, младежки лидери.

В събота представителите на ръководството на ДПС, пристигнали на мястото на трагедията, съдействаха за евакуацията на жителите. Младежко ДПС инициира акция за кръводаряване и кампания за набиране на топли дрехи и завивки с пунктове в гр. София и гр. Шумен. Движението за права и свободи се присъединява към Националната дарителска кампания на БЧК и призовава всички членове и сипматизанти да се включат.

В понеделник председателят на ДПС Мустафа Карадайъ проведе среща с министър–председателя, на нея бяха обсъдени възможностите за отпускане на помощи за нуждаещите се, след което правителството взе решение да бъдат отпуснати 10 милиона лева за пострадалите в Хитрино. Областни и общински съвети на ДПС от цяла България организираха доброволчески инициативи и кампании.

Общините в областите Кърджали и Хасково организират център, в който ще се събират строителни материали, храна, спални комплекти, обувки и дрехи. ДПС още веднъж изразява своите съболезнования към роднините и близките на починалите и съпричастност към десетките пострадали. Движението призовава нека всички да се обединим в подкрепа на Хитрино.