Този, който събира таксите, да има ангажимента да поддържа пътната мрежа. При освобождаване от такава такса общината да поеме ангажимента да поддържа участъка. Това е едно справедливо предложение. Това каза в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова след среща с представители на Националното сдружение на общините и премиера Бойко Борисов.

БЛИЦ припомня, че именно там министър-председателят каза тежката си дума за българските пътища и къде ще трябва или не да се плаща винетка.

„Това, което предложи премиерът Бойко Борисов на Националното сдружение на общините, е, ако дадена община има желание определен пътен участък да бъде освободен от плащане на винетна такса, то с решение на Общинския съвет да бъде подадено искане към държавата, към МРРБ, с което общината да поеме ангажимента за поддръжката на този участък“, обяви министър Аврамова, цитирана от Фокус. 

„АПИ ще прехвърли на общината съответния път и там няма да се заплаща винетна такса“, заяви регионалният министър. 

„Законово извън населените места републиканската пътна мрежа е платена. За нея се дължи винетна такса. В последните дни се появиха искания от някои общини за освобождаване на определени участъци от пътната мрежа от плащане на такса. С тази такса АПИ поддържа, ремонтира и строи републиканските пътища“, обясни Петя Аврамова. 

„Сдружението на общините пое ангажимент до няколко седмици да уведоми всички общини“, каза още тя. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!