Стои открит въпросът за отговорността на институциите по отношение на атаката срещу НАП. Това каза президентът Румен Радев във връзка с хакерската атака срещу НАП, предаде "Фокус".

Той поясни, че е разговарял със службите за сигурност заради атаката. „Това е много важна тема, защото виждате, че серията от атаки и пробиви в информационната инфраструктура на държавата е индикация за проблем в сигурността. Въпросът за отговорността на държавните институции стои открит“, заяви той. Според него самите те трябва да осигурят безопасност и сигурност на гражданите, а не той да бъде основният потърпевш от изтичането на данните.

„Трябва да има ангажираност, защото да напишеш един закон за киберсигурност и да го обнародваш не е достатъчно. Трябва да изпълняваш всички мерки заложени в закона“, заяви Радев. Държавният глава взе за пример последния приет Закон за киберсигурността. „Той беше обнародван в началото на ноември, до 6 месец трябваше да има наредба, която да регламентира минималните задължителни условия за информационна и мрежова сигурност. Има ли такава – няма“, поясни държавният глава. 

„Имах задълбочен разговор с представители на службите, те поеха ангажимент да се предприемат всички стъпки и аз очаквам реални резултати“, добави той.