Икономистът Георги Вулджев написа остър коментар, свързан с падението на някои родни политици.

Вижте анализа му:

Никога няма да спра да се изумявам колко низко могат да паднат политиците. Дори такива, които преди да влязат в политиката са били (или поне са изглеждали) честни и принципни личностни.

Георги Ганев от "Демократична България" е може би най-скандалното (лично мое) разочарование в това отношение. Разочарование, което окончателно се бетонира с последната му публикация, в която сравнявайки фискални показатели се опитва да докаже, че управляващата коалиция, от която беше част е водела по-фискално отговорна политика от последното управление на ГЕРБ.

Това е пълна лъжа, която за да представи като истина Ганев манипулира данните по безсрамен начин. Възможно най-ясно обяснявам:

Рамката на цялото му сравнение са фискалните показатели към края на първо тримесечие 2021 с тези към края на второ/началото на трето тримесечие 2022. Още на този етап трябва да се отчете, че:

1) В първото тримесечие на 2021 БВП все още падаше на годишна база, все още излизахме от рецесията причинена от пандемията. От друга страна, към средата на тази година сме имали 5 поредни тримесечия на ръст на БВП.

2) Януари и февруари 2021 имахме дефлация, което има отрицателен ефект върху данъчните приходи, от началото на 2021 имаме двуцифрена инфлация, което има много положителен ефект върху данъчните приходи.

3) Безработицата се покачваше и стигна 6.3% през 1-во тримесечие 2021, а през 2-ро тримесечие 2022 падаше и достигна 4.7%. Очевидно е, че за фискалните показатели по-ниската безработица е плюс.

Накратко, макроикономическата ситуация в началото на 2021 сама по себе си предразполага към по-лоши фискални показатели отколкото ситуацията в средата на 2022. Това сега да имаме по-добри/подобряващи се фискални показатели трябва да се очаква по принцип, дори БЕЗ НИКАКВА ПРОМЯНА във фискалната политика. Тоест, дори ГЕРБ все още да си бяха на власт и да водеха непроменена фискална политика.

Това е първата голяма манипулация на Ганев, от която зависят всичките му сравнения. Сега нека адресирам някои конкретни твърдения точка по точка:

"ГЕРБ завари в началото на 2017 преразпределение от 33.7% и остави в началото на 2021 преразпределение от 41.6%. Следващите управления завариха тези 41.6% в началото на 2021 и оставиха… 40.1% в средата на 2022."

Ганев дали е чел Бюджет 2022, който самият той гласува? Може би е пропуснал да забележи, че в него планират преразпределението за цялата 2022 да достигне 43% от БВП?

После четем още:

"ГЕРБ завари в началото на 2017 бюджетен излишък от 1.1% и остави в началото на 2021 бюджетен дефицит от 4.6%. Влошаване на бюджетния баланс от 5.7 процентни пункта за 4 години.

Следващите управления завариха тези 4.6% дефицит в началото на 2021 и оставиха… 1.9% дефицит в средата на 2022. Подобряване на бюджетния баланс от 2.7 пункта за 5 тримесечия."

Сравняваме данни за дефицита на изхода от рецесия и период на много ниска инфлация и дори дефлация, с такива след 5 тримесечия растеж и висока галопираща инфлация почти една година. Браво, много обективно! Обясних вече защо това е неадекватно.

Същото се отнася и за сравнението му на данните за съотношението на държавния дълг към БВП. Пълна трагедия.

Цялата публикация е толкова долна манипулация, че е направо обидна за икономическата наука. Опичайте си акъла, тези които се чудите за кого да гласувате, за да има здрав икономически разум в следващия парламент. Георги Ганев вече със сигурност доказа, че не е вашия човек.

ПП: Да не говорим, че управляващата коалиция, от която Ганев беше част бетонира като перманентни именно някои от най-вредните за фиска политики, които ГЕРБ въведе в Бюджет 2021 под формата на уж "кризисни" социални плащания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук