Избраната за вицепрезидент Илияна Йотова си поставя за цел да осъществи много по-сериозна работа с гражданското общество у нас и с българите в чужбина. „Нито една българска институция, според мен, не работи достатъчно с неправителствените организации, с гражданските сдружения. Работата ми в ЕП ме научи, че ако искаш наистина добре да си свършиш работата, трябва да имаш тази експертиза, ще работя много сериозно в тази посока”, каза тя пред БНР.
Тя обясни, че преди официално да встъпи в длъжност като вицепрезидент ще се върне в Брюксел, за да довърши работата си като заместник-председател на Комисията по вътрешна политика.
 

„Ще трябва и там да видим как ще се сложат всички тези функции, кой ще ги изпълнява, въобще имам доста работа да свърша и там, а след това ще мисля за екипите тук. Няма да бързам въобще с назначения, с кадрови размествания… не съм такъв човек”, заяви тя.
 
Най-важното сега е да се намери диалогът в Народното събрание, каза Йотова.
 
„Много се надявам, че след като е минала тази нощ и емоциите са поотшумели, дори и тези, които се опитват доста сериозно да дестабилизират страната с хвърлени оставки, с нежелание за никакъв диалог вътре в политическата система в парламента, да преосмислят и своето държание. Струва ми се, че най-важното е да се намери диалогът сега в Народното събрание, внимателно да се прочете Конституцията, каква ще бъде функцията на новия президент... Но нека не забравяме, че г-н Плевнелиев е все още действащ президент. Да видим как ще бъде съставен този служебен кабинет, кой ще има думата там, да бъдат изчистени всички правомощия, за да няма съмнения за договорки, за задкулисия. Уверявам ви, че каквото зависи от мен и Румен Радев, този процес ще бъде изцяло прозрачен пред българското общество”, обясни тя.
 
Това, че правомощията и функциите на вицепрезидента са ограничени, не притеснява Илияна Йотова. Тя смята, че това няма да е пречка за работата ѝ.
 
„Където и да работя, аз заемам своето място... Преди повече от 7-8 години, когато отидох да работя в Европейския парламент, дойдоха много хора и ми казаха: „Нали знаеш защо те сложиха в началото на листата за ЕП – просто, за да те разкарат от България, защото пречиш, защото си амбициозна, защото сигурно ще поискаш един ден лидерския пост в БСП”. Аз на такива приказки съм се наслушала и нагледала... Аз мога да имам и една функция и всеки ще разбере, че съм там и заемам тази функция”, заяви Йотова.