Не го приемам като нещо сериозно, очевидно е, че е последният инструмент, който цели да задържи кабинета, смята Илияна Йотова.

Вицепрезидентът участва в официалната церемония по повод честването на 117-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, провела се на Петрова нива – в сърцето на Странджа, пише "Флагман".

„Всички българи днес трябва да сме на тази поляна, защото на това свещено място са записани три думи – независимост, свобода и обединение. И когато днес отново говорим за Конституция, за съгласие, консенсус, трябва добре да разбираме смисъла на тези думи.

Трябва да се замислим добре за тези три думи в памет на хората, които загинаха за свободата на България, в памет на други, които с днешна дата се опитват да пренапишат историята“, каза Йотова пред журналисти.

След това коментира и актуалните политически теми. Тя подчерта, че не приема идеята за промяна на действащата Конституция на Република България, като нещо сериозно. Според нея това било последния инструмент, с който кабинетът опитвал да се задържи на власт.

„Целеше се да се отклони общественото внимание в друга посока. Смятам, че този проект, който ни бе предложен е обиден за юристите, за нас като народ и се цели да се субсендира духа и философията на Конституцията ни и от чисто политическа конюнктура и партиен егоизъм да се хвърли страната в безпрецедентна криза, както конституционна, така и институционална“, допълни вицепрезидентът.