България трябва да търси съюзници сред другите държави за да не се променя философията на европейските фондове. Това заяви в Сухиндол вицепрезидентът Илияна Йотова.
Йотова подчерта, че държавата е длъжник на кметове на общини като Сухиндол и трябва да застава зад местната власт със всички възможни инструменти.

Вицепрезидентът заяви още, че следващото българско правителство трябва да намери съюзници сред другите държави, за да не се променя философията на европейските фондове. "Има една много неприятна и отрицателна тенденция - донорството чрез европейските фондове, което имаше за задача да изравни стандартите на живот на хората от ЕС да бъде заменено с т.нар. план "Юнкер", който залага повече на инвестициите, печалбите и частните проекти".

Тя прогнозира, че ако се запази тази тенденция, пари за магистрала "Хемус" няма как да има. Йотова припомни, че тази година започва договарянето за следващия програмен период след 2020 година. Като всяка държава България трябва да представи своите проекти и да търси финансиране, а изграждането на магистралата трябва да бъде на едно от първите места, смята тя.

Според нея Европейската комисия прибягва до такива крайни мерки в изключително редки случаи, което означава, че става въпрос за тежки нарушения. В Сухиндол Илияна Йотова участва в тържествата, посветени на празника Трифон Зарезан, който се организира за 152 - и път.