Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк изпрати писмо до заместник-председателя на Европейската комисия по прозрачността и ценностите Вера Йоурова и еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс, в което ги уведомява за реч на омразата в българския парламент.

Става дума за репликите на лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов по адрес на американския вицепрезидент Камала Харис. 

"Използва от парламентарната трибуна грубо, недопустимо позоваване на вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Подигра се вулгарно с нейното име. Нарече я обидно с думата животно. Това е недопустимо поведение", заяви той пред БНР. 

Кючюк ще поиска еврокомисар Йоурова да бъде конкретна в отговора си, като зададе посока и конкретни действия как да се криминализира речта на омразата, които според него, ще получат подкрепата на Европейския парламент.

В момента българският евродепутат събира подписи за инициативата си. Досега той е получил подкрепа от над 20 души.

Сред българските евродепутати са Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели от "Обнови Европа", Емил Радев, Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Асим Адемов от ЕНП, както и Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.