Във Виена ще се проведе демонстрация срещу австрийското вето върху членството на България и Румъния в Шенген. Това съобщи българският евродепутат от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който ще се включи в протеста заедно с румънския си колега Влад Ботош и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS.

Демонстрацията цели да покаже общо желание за пълна интеграция, единство и премахване на дискриминационните бариери.

„Основно имаме да кажем няколко неща към премиера и вътрешния министър на Австрия. А те са, че ветото на Австрия е несправедливо. България отговаря на критериите от 2011 година и за нас пълноправното членство в Шенген е безалтернативно”, заяви Кючюк пред Нова телевизия. 

"През 2011 ние отхвърлихме тази оферта (за приемане в Шенген по въздух - бел. ред.) с идеята да бъдем пълноправни членове на Шенген, защото сме пълноправни членове на ЕС", подчерта той. 

По думите му, ако сте стигне до поетапно влизане в Шенген, това трябва да се реши от българското правителство, защото има няколко обвързващи елемента. "Много е важно, ако се отиде към разделянето на Шенген - поетапно влизане, да се гарантира че няма да се променят критериите, че няма да има друга обвързваща ситуация. Второто нещо е да има гаранция за пълноправно членство в обозрим период, а не след един или друг избор", обясни той. 

Според него, приемането на България в Шенген до края на годината трябва да се постави на всички възможни формати. "Един от начините е да се говори публично и да се упражнява демократичен натиск чрез публично говорене, включително на площадите във Виена и Хага", заяви евродепутатът. 

Той посочи, че на демонстрациите ще има представители от България и Румъния и австрийски граждани и политици. "Целим и да отидем на среща с вътрешния министър, за да му предоставим нашите аргументи, които са много валидни. За 9 месеца България е успяла да върне близо 180 хил. нелегални пресичания. Това е доказателство, че охраняваме добре външната граница на ЕС", каза той.

"Аз определено смятам, че България не трябва да казва бързо "Да" на Марк Рюте или който и да е кандидат за генерален секретар на НАТО. Това трябва да се случи след задълбочен анализ", обясни той. Според него е важно да се работи координирано с Румъния. 

София и Букурещ до края на годината очакват да бъдат приети в Шенген.  Австрия обаче наложи вето и на двете страни. От Виена дойдоха положителни сигнали, че е възможна промяна на позицията, но това е обвързано и с Нидерландия, която спира само България. Ако Амстердам вдигне ветото за България, е възможно и Виена да го последва.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук