Големият въпрос е къде са управляващите. Три партии застават зад солидарност и една партия, която е антинатовска. Тук ангажиментът може да бъде на управляващите. Искам да знак накъде управляващите водят България. Това заяви пред БНТ евродепутатът Илхан Кючюк.

Той обвини БСП, че защитава прокремълски позиции.

По думите му Европа е застанала на правилната страна на историята, а в България обединеният ресурс на правителството липсва.

Той отчете, че управляващите не могат да изразят и позиция по отношение на Северна Македония. От това правителство няма смисъл, то няма гръбнак да отстоява важните външнополитически теми за страната, каза Кючюк.

Нито една камера не може да покаже какво се случва в Украйна, длъжни сме да помагаме на украинския народ, който се бори за цивилизационни ценности. Ние като политици имаме да подкрепяме този суверенен избор.

България не наложи вето по политика по отношение на Северна Македония. България блокира процедура, не даде зелена светлина за междуправителствена конференция. Може да се деблокира, но трябва да се дадат гаранции от нашите партньори, че всичко заложено може да бъде изпълнено, най-вече гарантиране на правата на българските граждани в Северна Македония в конституцията на страната.