За единна позиция на българските власти за подсилването на България със сили на НАТО се обяви евродепутатът от „Обнови Европа“ Илхан Кючюк, който е и член на комисията по външни работи на Европейския парламент.

„Позициите могат да бъдат единствено и само държавни и затова парламентът трябва да има своята позиция. Ние сме парламентарна република. Този подход да се обсъжда в Народното събрание е единственият правилен и заедно с това правителството да изгради позицията на държавата“, каза той, цитиран от БНР.

На въпрос дали искането на Русия НАТО да се оттегли от България и Румъния е реално или е просто провокация от страна на Русия, Илхан Кючюк отговори:

„Провокация винаги е имало към България от страна на Руската федерация. Провокацията е в такава степен, че зависи от българския политически елит как ще реагира. Аз мисля, че разумното решение е да кажем - уважаеми партньори, ние разбираме вашите притеснения, но ние сме самостоятелна държава и трябва да решим какво прави България и нашият стратегически избор е ясен, обоснован, и за него работят поколения български граждани“.