Не мога да разбера каква е ролята на българския парламент при избора или смяната на главен прокурор. Това заяви пред БНТ евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

„Това не е разговор „за” Гешев или „против” Гешев. Имам моите съображения и към дейността на съдебната система, и към дейността на прокуратурата.

В България има разделение на властите и то трябва да бъде спазвано от политиците. В докладите на европейските ни партньори не се визира смяна на един или друг човек, а реформи”, подчерта Кючюк.

По отношение на конституционните промени, които от партията подготвят, евродепутатът заяви, че работата е в ход. „Работим с едни от най-добрите професионалисти в областта, за да направим едно предложение, което не е само правно аргументирано, но и обществено приемливо.

Ролята на парламента е добро законодателство, то трябва да отговаря на обществените очаквания.
Очаквам българското законодателство да бъде отговарящо на очакванията”,каза още Илхан Кючюк.

По темата „Северна Македония” евродепутатът заяви, че  позицията на КСНС потвърждава това, което имаме като обществен консенсус между политическите сили.

„Не виждам съществена разлика от това, което бе до настоящия момент позицията на България. Виждам възможност правителството ни да бъде много по-активно в разговорите с РСМ.

Поставянето на срокове е амбициозно занятие. То обаче крие своите рискове. При решаването на един толкова сложен въпрос сроковете няма да доведат до разрешаването му. Избягването на конкретни случаи ми се струва по-далновидната позиция”, посочи той.

По думите на Кючюк, въпросът се свежда до две големи теми – разговорът за историята, който е важен за нас, и разговор за перспективата.

Той коментира, че разговорът за историята е наситен с голяма доза емоция, а изводът от другия разговор - за перспективата, трябва да е, че страната ни има полза от евроинтеграцията на Западните Балкани.

„Трябва да бъдат намерени перспективи и двете страни да вървят към членство на Северна Македония в Европейския съюз. Към днешна дата трябва да се възстанови доверието. Големият въпрос е как българите да бъдат записани в конституцията на Северна Македония.

България трябва да поиска европейски гаранции, че правата на българските граждани ще бъдат защитени. Разговорът за историята е малко по-трудно да бъде обяснен в Брюксел, но разговорът за живите българи може да бъде обяснен и разбран в Брюксел много по-лесно", каза още Илхан Кючюк.