В моя доклад всички положителни елементи ще бъдат отразени. Договорът от Преспа и договорът от 2017 г. отвори евроатлантическата писта към Северна Македония, коментира пред Нова телевизия евродепутатът и докладчик на Европейския парламент за Северна Македония Илхан Кючюк.

На въпрос има ли натиск над България за позицията й за Северна Македония, Кючюк отговори положително, уточнявайки, че той е легитимен, защото страната ни е част от Европейския съюз.

„Законно е Европа да иска, защото това е приоритет. Имаше много дълъг дебат в европейските институции, в който се говореше само за реформа отвътре. Европейците не разбират много проблема ни, защото пропуснахме много възможности.

България трябва да работи много активно в рамките на правилата, съгласувани между двете страни. Ще бъде голям пропуск на българската външна политика, ако си позволим този лукс - Албания да започне преговорен процес, а Северна Македония бъде оставена встрани”, каза още съпредседател на АЛДЕ.

Кючюк коментира и изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Европейския парламент.

„Не бях на изслушването. В нашия случай това е нормална практика, защото сме под мониторингов режим. Не мисля, че изслушването е било по наше желание.

Никога не съм разбирал политиците, които искат да се намесват в съдебната реформа или предлагат реформи в системата, защото не им харесва някой главен прокурор. Тук не е разговорът с или без Гешев, а дали политическият елит е наясно какво трябва да направи”, подчерта той.

„Утре пътуваме с председателят на ДПС Мустафа Карадайъ за срещи на много високо ниво – с председателя Вера Юрова... Срещите са за законодателството, което инициира партията”, каза още Илхан Кючюк.