Проектът за програма на евентуален нов коалиционен кабинет в рамките на този парламент се очаква да бъде официално представен утре. И докато преговарящите обявиха, че продължават търсенето на абсолютното мнозинство от 121 лоялни депутати, опозицията ги обвини в безпринципност при съставянето на ново правителство, припомня БНР.

Парламентарната подкрепа остава под въпрос, но проектопрограмата за евентуален нов кабинет е на финалната права - за да бъдат приети, по думите на министъра на електронното управление в оставка Божидар Божанов, неотложни законодателни промени:

"Антикорупционните, тези по Плана за възстановяване, тези за електронно управление, прозрачност на обществените поръчки, структурните изменения в изпълнителната власт като реформатиране на агенции".

Планът за кабинет "Василев" предвижда вот на доверие след шестте месеца на управление, обяви пред Нова телевизия съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов:

"На практика - съставя се програма за шест месеца, през който период от време трябва да бъдат реализирани опредени мерки, след което да се прецени дали да се поиска вот на доверие".

Въпреки заявките за стриктна краткосрочна програма лидерът на най-голямата опозиционна сила Бойко Борисов беше категоричен, че ГЕРБ няма да подкрепи евентуален бъдещ кабинет с премиер Асен Василев:

"Какви са тези измишльотини – за шест месеца до девет месеца: орел рак и щука. И затова не искам с тях, и затова не се оттеглям, за да мога да им посоча корупцията в очите".

От трима депутати на "Възраждане" е търсена подкрепа за новия кабинет, алармира лидерът на партията Костадин Костадинов:

"Очевидно е, че настоящият парламент се е превърнал в една много сериозна организирана престъпна група, в която министър-председателят не се колебае и не се свени да говори, включително и публично, за това, че ще "търсят" 121 депутати".

Бойко Борисов коментира от своя страна: "Хората на Рашков са в Нова Загора и по селата, където има избори. А там, където е реалното купуване - е в парламента, облечено под формата на принципи, включително и с биткойни“.

Твърденията на Бойко Борисов предизвикаха реакцията на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков, който заяви, че Борисов и такива като него нямат морално право въобще да говорят за избори, защото, по думите му, уродливото явление "купуване и продаване на гласове“ не е създадено от МВР:

"Това е политическият морал, който, създадоха такива като Борисов - Ние до този период не познавахме такова явление".

На фона на взаимните обвинения остава въпросът за реализирането на първия проучвателен мандат  - в петък ще стане ясно дали Асен Василев ще върне мандата на президента, или ще връчи състав и структура на бъдещ кабинет в рамките на този парламент.