"Референдум за приемането на еврото е невъзможен. България се задължава със самия договор за ЕС – това е задължение, императивно произтичащо от членството ни и всеки един референдум би означавал съвсем експлицитно преди това да гласуваме за излизане от Европейския съюз. Който обаче въпрос все още проруските пропагандатори не са готови да зададат на публиката."

Това каза в интервю за БНР икономистът и юрист Атанас Кирчев.

"Не става дума за рационални аргументи, акцентът е върху страховете на българина. Тази тревожност у българите е създавана систематично през последните 10 години, най-вече от проруската пропаганда.

Основните пропагандни тези на проруската пропаганда се ползват като заготовки от местни играчи за местни цели", заяви Кирчев в предаването "Хоризонт до обед".

В момента над 58-60% от българите вече са против въвеждане на еврото, което означава, че тази кампания е успешна, отбеляза Кирчев. 

"Това не е случайна кампания. Тя се организира по буквара."

Според Кирчев организираната неотдавна кръгла маса в парламента за ползите и рисковете от въвеждане на еврото е "събитие по пропаганден учебник" и вълна на колебание е била "разпръсната в обществото" и тя вече ни залива. По думите му пропагандата е "стелт" технология, която е невидима и действа подсъзнателно.

"Пропагандата активира емоция, която или напълно изключва или компрометира рационалното мислене. В случая тази пропагандна кампания срещу приемането на еврото активира емоцията страх, страх от повишаване на цени, от инфлация, от загуба на национален суверенитет, в случая и на паричен суверенитет. Хората да желаят да не се променя статуквотода останем с българския лев, който е израз на нашия национален суверенитет."

Къде щяхме да сме, ако България не беше във валутен борд през последните 25 години?

"Ясно е, че де факто България отдавна е "въвела" еврото, чрез привързването към германската марка през 1997 г. На практика България си служи с еврото от момента, в който то бе въведено през 2000-а година", уточни експертът.

Интегрираме се към мощна световна икономика, каквато е европейската. Не могат да се очакват нито инфлация, нито повишаване на цените, категоричен е икономистът.

"Няма да е инфлационен шок, а еднократно, съвсем слабо поскъпване и това е опитът на всички страни, които минаха преди нас по пътя към еврото."

Руският дефолт бе до голяма степен изкуствено предизвикан, той е формален, технологичен и символичен, отбеляза още Атанас Кирчев.

"В някакъв смисъл беше обратна контрапропаганда на Запада."