Когато България се присъедини към Европейския съюз миналата година се смяташе, че това ще постави началото на амбициозен тласък за модернизирането на тази страна от бившия съветски блок, така че накрая тя да бъде вкарана в общото европейско политическо русло. Това пише в електронното си издание в. "Интернешънъл хералд трибюн" в публикация под заглавие "Има опасност България да се превърне в поучителен разказ за ЕС".
Сега, двайсет и два месеца по-късно, на българското правителство му остават едва няколко седмици, за да предотврати загубата на милиони евро европейски субсидии и налагането на безпрецедентни санкции от Брюксел, изтъква авторът на статията Стивън Касъл.
Според публикацията бавният напредък на България в борбата със злоупотребите и липсата на присъди в случаи с корупция на високо ниво припомнят колко трудни са за интегриране бившите комунистически страни. На срещата на върха ЕС-Украйна миналия месец ЕС обеща по-тесни връзки, но избегна всякакъв ангажимент към Киев за ясен път към членство в съюза, припомня изданието. Българското и румънското членство е пример за това защо европейските представители предпочитат да бъдат предпазливи, посочва авторът.
Една от неизказаните на глас причини за приемането на България и Румъния през 2007 година беше те да бъдат задържани извън растящата сфера на влияние на Москва. Това стана на определена цена - около 11 млрд. евро субсидии между 2007 и 2013 година, а европейските представители се боят, че повечето от тези средства може да са били източени от престъпници, пише още в статията.
"Интернешънъл хералд трибюн" цитира и говорителя на Европейската комисия Марк Грей, който подчертава, че при присъединяването си към ЕС България и Румъния са поели ангажименти, а ЕС твърдо държи тези ангажименти да бъдат спазени.
Изданието отбелязва също така, че присъединяването на двете балкански държави преди да са осъществили необходимите реформи вече е накарало Европейската комисия да гледа по-строго към потенциални нови кандидатури за членство, включително на Хърватия. /БЛИЦ