"Продължаваме промяната" би преговаряла с ГЕРБ за съставяне на правителство, ако победителите в изборите изпълнят условията им. Това обяви в ефира на bTV Александър Дунчев, който е избран за депутат. Като такива той посочи премахването на политическия чадър в редица сектори, както и освобождаването на бизнеса от монополите.

По-късно днес "Продължаваме промяната" ще има пресконференция, на която съпредседателите на политическата сила Кирил Петков и Асен Василев трябва да обявят какви действия ще предприемат след поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за разговори за съставяне на кабинет.

Преди 3 дни бившият премиер посочи като най-важни теми за страната е да се заявяват ясно от партиите позициите за войната на Русия в Украйна, да се търсят решения за инфлацията и цените, да се заяви твърда позиция за влизане на България в еврозоната и диверсификация от "Газпром".

Дунчев обясни, че вчера е имало Национален съвет на "Продължаваме промяната", на който след 1-2 часа обсъждания е взето единодушно решение как да се подходи в сегашната ситуация. По думите му то "отразява напълно очакванията на гласоподавателите на партията".

"Ако ГЕРБ приемат условията ни, може да работим заедно. Ние настояваме за тотална борба с корупцията - да няма политически чадъри, без компрометирани хора в държавната система и да се освободи бизнесът от монополите. Така корупцията ще се изпари", добави Дунчев.

Той подчерта, че това условие важи и за всички останали партии, като ще бъде поставяно при бъдещи преговори, ако ГЕРБ не успее да състави кабинет и мандатът отиде в "Продължаваме промяната". Дунчев направи уточнението, че корупционните модели в ГЕРБ не са най-големият проблем, тъй като такива има във всички партии, а това трябвало да се изкорени.

До момента поканата на Бойко Борисов за разговори получи само един положителен отговор - от председателя на "Български възход" Стефан Янев. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов намекна, че обединението няма да изпрати свои представители на подобни разговори. От БСП пък обявиха, че нито ще се включат в разговорите, нито ще подкрепят кабинет на ГЕРБ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук