На този етап ние нямаме достатъчно факти, а и вчера на закритото заседание не получихме достатъчно аргументи за изгонването на тези 70 човека, защото те не са всичките дипломати. Веднъж беше казано, че 37 от тях са дипломати, после се оказа, че 20 са дипломати. Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание Ирена Анастасова в ефира на EuroNews.

По думите й едната част от тези 37 били изгонени за извършване на действия, несъвместими с националната сигурност, а другите заради спазването на реципрочност на нашите дипломати в Русия и техните в България.

„Но в публичното пространство прозвуча сякаш това са 70 шпиони. Оказва се, че това са 2 категории руски граждани - едните с дипломатическа закрила, а другите не. Изобщо ние не получихме достатъчно убедителни доказателства.

Все пак най-много дипломати, доколкото си спомням в историята на дипломацията, са гонени 58 или 68 дипломати от САЩ, а ние сякаш като една световна сила демонстрираме мускули в ситуация, в която трябва всички да подхождат с разум”, обясни Анастасова за причините за разминаването в бройката на отзованите руски дипломати.

„Кирил Петков е взел това решение, както стана ясно, след съответни доклади на ДАНС, след заседание на Съвета по сигурност към Министерски съвет. В крайна сметка ние така и не разбрахме и излиза, че наистина последно решението го е взел той”, каза още депутатът от левицата и подчерта, че управлението е съставено от една нелека коалиция и трябва партньорите в нея да се научат да се консултират помежду си.

„Това не е първи случай. Преди време, когато беше затворено въздушното пространство за руски самолети, нашият колега г-н Проданов, който е министър на туризма, предния ден беше уредил чартърни полети с руската страна, защото всички знаем, че нашият туризъм печели от това. Не е нормално министърът на туризма да разбира за спрените чартъри от медиите”, допълни тя за диалога в коалицията.

Анастасова бе категорична, че от изслушването на премиера вчера, както и на председателя на ДАНС е станало ясно, че няма как президентът да не е знаел за изгонването на руските дипломати, защото в Съвета по сигурност към Министерски съвет, където това е било обсъждано, той има два представители назначени там с указ от него.

„Те са присъствали на заседанието. Но при всички случаи президентът е знаел. Друг е въпросът дали той е искал предварително да се намеси. Случаят е бил достатъчно сериозен, за да си превъзмогнат егото както министър-председателят, така и президентът на републиката, а не да се престрелват през медиите”, добави тя и още веднъж подчерта, че социалистите спират преговорите освен, ако „Продължаваме промяната” не излъчат друг кандидат за министър-председател.

В заключение Ирена Анастасова каза, че България като малка страна, е зависима от геополитическите ветрове, но в текущата ситуация е най-важно не да се грижим за интереса на Русия или този на САЩ, а да гледаме интереса на България. „Няма как не само нас като партия, но и обществото в България да е убедено, че това действие не е продиктувано наистина от някакъв друг външен интерес“, завърши тя.