„Категорично не може да има външна намеса при решението за изгонване на руските дипломати – никоя държава не може да каже на друга държава какво да прави“, каза пред бТВ посланикът на България в Съединените щати и бивш служебен военен министър Георги Панайотов.

„Свидетели сме на глобален ревизионизъм от страна на Кремъл. Те искат да върнат историята назад, жалят за Съветския съюз, искат да си върнат влиянието. Не искат да приемат и да се съгласят с правото на Украйна да бъде независима държава“, каза Панайотов.

По думите му до момента официална позиция от страна на Вашингтон за изгонването на руските дипломати у нас няма. „Само да припомня, че Чехия изгони 63 руски дипломати – бройка, която е близо до тази на България“, каза посланикът.

Той уточни, че според Виенската конвенция за дипломация приемащата държава има право по всяко време и без обяснение да обяви за „персона нон грата“ ръководителя на дипломатическа служба и негови дипломати.

„Проблемът с диспропорцията на представителствата не се третира директно от Виенската конвенция. Вярно е, че посолството на Русия в България е с много повече персонал отколкото това на България в Русия“, каза Панайотов.

На въпрос дали подобно решение за изгонване може да се вземе еднолично, той отговори, че си има ясна процедура. „В основата ѝ са доклади от българските служби, контраразузнаването, Агенцията по национална сигурност. Оттам започва всичко“, каза посланикът.