Заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова проведе среща с актива на БСП в Монтана. На срещата присъства областният председател на БСП Камелия Трифонова.

”Коалицията, която управлява не е от най-лесните коалиции. Тя обединява партии с различен идеологически профил, на диаметрално противоположни позиции сме с „Демократична България”. БСП винаги е била за „повече държава”. Можем да сме доволни, че още в първите два месеца на правителството успяхме да защитим  позициите си в социалната политика и това се вижда в проекта за бюджет”.

“Най-тежка  е борбата с монополите. Вицепремиерът Нинова успя да спре мобилните оператори и цените на техните услуги не се повишиха”, припомни Ирена Атанасова.

За инициативата на вицепремиера Корнелия Нинова за доставянето на дърва за огрев на доставни  цени и създаването на специални складове за целта, Ирена Анастасовя обясни: проверяват се тържищата, прекъсва се веригата  Горски стопанства – посредници. Вече има решение за създаване на 56  държавни складове, откъдето населението ще може да купува дървесина на доставни цени.”

14 милиарда лева са предвидени за пенсии, като предстои актуализирането им в средата на годината. Социалните партньори обсъждат 7 варианта, като търсят най-справедливата формула за повишаването на пенсиите.

„Направихме компромис, като приехме и тази година да не отпадне облагането на минималната заплата. Темата не е затворена, ще продължим да настояваме за това и смятам, че ще го постигнем следващата година”, заяви Анастасова.

Зам.-председателят  на БСП обясни, че едно от най-големите качества на този бюджет е политиката за младите хора, децата, студентите, на което ние много държахме. Тя предупреди, че ще има безплатни детски градини, строителство на нови, повече средства за здравни кабинети в училище, за здравословна храна, за спортни салони, нови училищни автобуси. Увеличават се парите за майчинство и детските надбавки, както и стипендиите за студенти.

В края на срещата и след много въпроси свързани със земеделието,  тя обеща да покани в Монтана зам. -министър на земеделието, който да обясни политиката и мерките, които ще бъдат реализирани  в отрасъла.