Пресилено е да се каже, че поправката в Закона е направена само заради „Артекс”. Това каза заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов в ефира на „Събуди се”.

„Тази поправка е направена в голяма степен по настояване на общини, държавни ведомства, тъй като до тогава разрешението за строеж е имало срочност 3 или 5 години. След кризата 2008 г. това се оказа изключително неритмично с финансирането  и за това се търси по-голям срок, който и да облекчава административно и процедурно тези възложители.”, обясни той.

„Всяко съмнение за нерегламентирано облагодетелстване на една фирма трябва да бъде проверено и трябва да има последици. Безспорно е нередно да се ползва общественото положение, за да се осигури облага, но въпросът е дали това се е случило точно така. Аз могат да кажа категорично, че 80% от сделките в София се сключват на цени под реалните и това е проблем на пазара и на данъчните оценки, което трябва да бъде коментирано системно, а не само в контекста на конкретен случай”, добави той.