Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе реванш за неуспеха на своя кандидат за президентския вот, като спечели парламентарни избори, в които залогът бе руското влияние в България, пише испанският вестник "А Бе Се".

Левицата се показа по-благоразположена към Кремъл, но победата на Борисов засега възпрепятства по-голямо сближаване с Москва, допълва испанското издание в статия, озаглавена "Парламентарните избори в България отдалечиха страната от орбитата на Русия". 

Социалистите се опитаха да затвърдят електоралния успех, пожънат от техния кандидат на президентските избори през ноември - бившия военен с проруски възгледи Румен Радев, който предизвика оставката на Борисов и свикването на предсрочни парламентарни избори. Въпреки че социологическите проучвания даваха изравнени шансове на ГЕРБ и БСП, партията на Борисов излезе победител, както на предишните три вота (2009 г., 2013 г. и 2014 г.) Турция получи централна роля в последния етап на предизборната кампания. Вестник "Паис" пише, че правителството в Анкара се е опитало да повлияе на вота на етническото турско малцинство и на избирателите с двойно гражданство, живеещи в Турция.

Служебното правителство обвини Анкара в опит да мобилизира гласове за партия ДОСТ, смятана от София за троянски кон на турските интереси в България, пише "Паис". Испанското издание припомня полемиката с експулсираните преди дни турски граждани, демонстрацията на ултранационалисти на границата и критичното изказване на Ердоган за натиска, който българските власти по думите му оказват върху гражданите си от турски произход.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ ЗА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ