Указът на руския президент Владимир Путин от 1 декември вероятно е официално признание на текущата численост на руската армия, а не заповед за незабавно увеличаване на броя ѝ. Той подписа указ за увеличаване на официалната крайна численост на руската армия от 2,039 милиона души на 2,209 милиона души и общия руски боен персонал от 1,15 милиона на 1,32 милиона.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви на 9 ноември, че руската армия е наела 410 000 военнослужещи по договор, доброволци и наборна военна служба от 1 януари 2023 г., а на 1 декември заяви, че руската армия е наела над 452 000 военнослужещи от 1 януари насам.

Руското правителство обяви през септември 2022 г., че руската армия ще мобилизира 300 000 души персонал съгласно указа на Путин за частична мобилизация.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 29 ноември, че руските сили са дали над 300 000 жертви (убити и ранени служители) в Украйна от началото на войната през февруари 2022 г.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

Продължаващите криптомобилизация (като набиране на доброволци и принуждаване на мигранти да влизат в руската армия), частична мобилизация, броят на руския персонал, завършващ военна служба, както и руските загуби в Украйна правдоподобно отчитат нетното увеличение от 170 000 бойни служители между 25 август 2022 г. и 1 декември 2023 г.

Съобщава се, че покритието на украинската противовъздушна отбрана по фронтовата линия стимулира руските сили да разчитат повече на дистанционни удари с плъзгащи се бомби.

Говорителят на украинската Таврийска група въоръжени сили полковник Александър Щупун заяви на 3 декември, че украинските сили свалят руски щурмови хеликоптери, като хеликоптери Ка-52 и Ми-24, веднага щом влязат в обсега на украинските системи за противовъздушна отбрана.

Щупун заяви, че тази украинска противовъздушна отбрана е накарала руските сили да използват щурмови самолети Су-35 и Су-34 за нанасяне на дистанционни удари от 50 до 70 километра зад линията на бойно сражение.

Руските сили ефективно използваха хеликоптери за защита срещу украинските контранастъпателни операции в западната Запорожка област през лятото на 2023 г., но намалиха използването на вертолетни самолети след свалянето на хеликоптери Ка-52 в района в средата на август 2023 г.

Изявленията на Щупун са в съответствие с тези наблюдения, както и с увеличеното руско използване на плъзгащи се бомби по цялата фронтова линия, особено в Южна Украйна.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви на 3 декември, че украинската противовъздушна отбрана по подобен начин подтиква руските сили да увеличат използването на планиращи бомби KAB, тъй като планиращите бомби FAB изискват руските самолети да летят в обсега на украинската противовъздушна отбрана.

Игнат добави, че бомбите KAB са неточни и че поради това руските сили изстрелват голям брой плъзгащи се бомби, за да ударят украински цели.

Руската авиация изстрелва около 100 плъзгащи се бомби средно по украински цели по фронтовата линия всеки ден и заяви, че Украйна се нуждае от системи за противовъздушна отбрана с голям обсег и изтребители F-16, за да се противопостави на настоящата заплаха от руската авиация.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че руските системи за противовъздушна отбрана също ограничават украинските операции по фронта, по-специално руските зенитно-ракетни системи (SAM) SA-15 TOR с малък обсег.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че руските сили използват ЗРК SA-15, за да осигурят прикритие на руските сухопътни сили на фронтовата линия и ефективно са ги използвали за противодействие на операциите на украински дронове.

Украински официални лица призоваха международните организации да разследват видеозаписи, публикувани на 2 декември, показващи как руските сили убиват предаващи се и според съобщенията невъоръжени украински войници.

Руски източник публикува кадри на 2 декември, показващи как руски сили застрелват двама украински войници, след като те се предадоха близо до Степове (3 км северозападно от Авдeевка).

Омбудсманът на украинската Върховна рада по правата на човека Дмитро Лубинец се обърна към Международния комитет на Червения кръст и ООН за разследване на това нарушение на международното право, а говорителят на украинската Таврийска група сили полковник Александър Щупун заяви на 3 декември, че украинските власти ще дадат доказателства на военното престъпление до съответните международни институции.

Главната прокуратура на Украйна съобщи, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е започнала досъдебно производство за наказателно производство за нарушения на Наказателния кодекс на Украйна.

Няколкo блогъри отхвърлиха видеото и обвиненията срещу руските сили.

Атакуването на войници, признати за извън бойни действия, особено включително тези, които ясно са изразили намерение да се предадат, е нарушение на член 41 от Женевската конвенция за защита на жертвите от международни въоръжени конфликти.

Руските сили нанесоха серия от удари с ракети и безпилотни летателни апарати в нощта на 2 срещу 3 декември. Украински военни съобщиха, че руските сили са изстреляли 12 дрона Shahed от Приморско-Ахтарск, Краснодарски край, и една ракета Х-59 от Белгородска област и тази украинска противовъздушната отбрана свали 10 от безпилотните самолети над Николаевска и Хмелницка област, както и ракетата Х-59.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли безпилотните самолети на вълни.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руската авиация, дронове, ракети и артилерия са ударили украински команден пункт в Днепропетровска област; складове за гориво близо до Миргород, Полтавска област и град Хмелницки; и склад за боеприпаси в Николаевска област.

Руското правителство вероятно продължава опитите да цензурира роднини на мобилизирани руски военнослужещи в социалните медии от загриженост за възможното отрицателно въздействие на техните протести върху все още необявената президентска кампания на руския президент Владимир Путин през 2024 г.

BBC Русия съобщи на 3 декември, че онлайн ботове, използващи фалшиви имена и профилни снимки, обвиниха роднини на мобилизирани руски служители в техния канал в Telegram "Пътят към дома" във връзки със затворения руски опозиционер Алексей Навални и неговата Фондация за борба с корупцията.

Групата "Път към дома" преди това издаде манифест на 27 ноември, призоваващ за връщане на мобилизирания персонал и край на "безсрочната" мобилизация.

Роднини на мобилизирани военнослужещи също многократно се обръщат към руското правителство и военни за освобождаване на техните роднини от военна служба и за по-добро отношение към мобилизираните военнослужещи в руската армия, а руското правителство полага усилия да цензурира тези искания и оплаквания и да предотврати близки на мобилизирани да протестират публично.

Съобщава се, че президентската кампания на Путин няма да се фокусира върху войната в Украйна и Кремъл вероятно смята роднините на мобилизирания персонал за социална група, която може да представлява една от най-големите заплахи за кампанията му.

Известен руски блогър твърди, че е дал "майсторски клас" на ръководителите и служителите по комуникациите в руския държавен отбранителен конгломерат Rostec, вероятно в подкрепа на усилие, което позволява на руското правителство да нормализира войната, без да намесва пряко Кремъл.

Каналът Rybar Telegram твърди, че неговият основател Михаил Звинчук е дал "майсторски клас", който включва анализ на 23 акаунта в Telegram на руски предприятия и дискусия за значението на Telegram и други социални медии за постигане на резултати.

Звинчук препоръча на Rostec да увеличи обхвата на своите производствени процеси, да модернизира подходите си за рекламиране на техните продукти и да хуманизира корпорацията. Много от дъщерните дружества на Rostec участват в усилията на руското Министерство на отбраната да увеличи производството, за да подпомогне дългите военни усилия на Русия в Украйна.

Rostec и неговите дъщерни дружества, използващи Telegram за популяризиране на продуктите, биха помогнали за нормализиране на съживяването на руската и руските дълги военни усилия пред руската общественост, без директно да приписват това нормализиране на Кремъл.

Кремъл последователно не успява да приведе руското общество във военновременна основа и е малко вероятно да го направи в близко бъдеще, тъй като според съобщенията Кремъл се стреми да омаловажава войната, докато се подготвя за руските президентски избори през 2024 г.

"Майсторският клас" на блогъра представлява път, чрез който Кремъл може допълнително да се възползва от блогърите и показва как възможните финансови стимули биха могли да смекчат критиките към руското ръководство. Кремъл се опита да привлече подбрани блогъри, включително Рибар, а Звинчук е единственият виден руски блогър, получил държавна награда от руския президент Владимир Путин за репортажи за война.

Кремъл последователно се бори да провежда ефективни информационни операции в Русия от началото на войната и може да се стреми да използва повече блогъри, за да помогне за подобряване на провеждането на информационните операции на Кремъл, насочени към местната публика.

Рибар публикува покани за дарения няколко пъти седмично и също така рекламира компании, свързани с първия заместник-ръководител на руската президентска администрация Сергей Кириенко и руски медии.

Русия продължава да използва Руската православна църква (РПЦ), за да индоктринира руските деца в руския национализъм и да постави условия за дългосрочни усилия за генериране на сила. Издателството на Московската патриаршия на РПЦ продава детски роман "Да живееш: да служиш на родината", който подготвя децата да служат в руската армия, използвайки националистически и религиозни идеали.

Книгата включва глави за: "Свети отци за войната, мира и руската армия"; "Няма живот във война без копаене;" "Бойна подготовка: сила, храброст и сръчност" и "Руската земя е под Бога".

Руските окупационни служители продължават да укрепват подкрепяната от Кремъл партия "Единна Русия" в окупирана Украйна преди президентските избори в Русия през март 2024 г. Окупационният ръководител на Херсонска област Владимир Салдо участва в конференция за клона на Херсонска област "Единна Русия" в окупирания Хеническ на 2 декември и заяви, че има 6500 членове и поддръжници на "Единна Русия" в окупираната Херсонска област, включително 200 длъжностни лица на областно и местно ниво.

Украинският съпротивителен център съобщи на 3 ноември, че руските окупационни служители се опитват да използват дейностите на Обединена Русия в окупирана Украйна, за да генерират подкрепа сред местните жители и да легитимират руската окупация.

Украинският съпротивителен център съобщи на 3 декември, че руските окупационни власти са депортирали насилствено 100 украинци от окупираната Херсонска област в Русия съгласно схеми за евакуация през ноември 2023 г.

Руските окупационни служители рутинно използват прикритието на евакуации, медицинско лечение, възможности за почивка и образователни програми, за да депортират жители от окупирана Украйна в Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук