След като сутринта Тошко Йорданов заяви, че служебният финансов министър Асен Василев е бил осъден за кражба на търговска собственост, съпартиецът му Любомир Каримански се опита да удари и министъра на икономиката Кирил Петков, като под формата на въпрос го обвини в конфликт на интереси.

Василев и Петков бяха харесани от Демократична България и ИБГНИ за бъдещи министри в бъдещия кабинет с мандат на ИТН и се предполага, че трите партии водят преговори, пише offnews. 

Атаката срещу Петков изглежда координирана, защото паралелно с изказването на финансиста Каримански, който се очаква да е номинация на ИТН за министър на финансите, бяха публикувани "разследвания" в няколко медии, близки до статуквото. 

Въпроси твърдения

Каримански първо съобщи, че зам.-министърката на финансите Виолета Лорер осъществява наблюдение над фонда “Джереми”, докато нейният съпруг Даниел Лорер е партньор във фирма “Прайдкар”, която е партньор на Министерството на икономиката в “Джереми”, което е публична информация.

Каримански попита: "Тъй като вие сме ревностен боец, г-н министър, срещу корупцията и недопускане и конфликт на интереси в българската държава, както и ние желаем това да бъде, да кажете дали посоченият по-горе факт може да се счита за конфликт на интереси?" и "Имате ли някаква свързаност с Еллив Гури, Даниел Лорер, както и с Евгени Ангелов, икономически съветник по времето на президента Плевнелиев и председател на Българската асоциация за дялово и рисково финансиране?".

Той попита още дали  "тези господа" са го консултирали "за фишовете за финансовите инструменти, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост?

Друго негово твърдение под формата на въпрос беше: "Защо, след като поехте властта в МИ и МФ, не променихме корупционните критерии в т.нар. Фонд на фондовете, зададени от самото МФ и предполагам консултирани в МИ.

Тези критерии се зададоха по времето на Владислав Горанов с протекциите на Томислав Дончев и партньорите на Фонда са от времето на ГЕРБ. Например “Силвър лайн”, управляван от Евгени Ангелов, дали той не обира плодовете на посетите отдавна семена, възползвайки се от властта си като икономически съветник на Плевнелиев?"

Поредният негов "въпрос" беше: "Как точно се борите срещу корупционните практики и смятате ли, че Фондът на фондовете работи прозрачно по критериите на ГЕРБ и спазвани от вас?”

Петков отхвърли обвиненията на Каримански. "Едно от най-ценните неща е моята независимост", каза той. "Управлявах една много успешна компания, финансирана с частен капитал, в която аз съм мажоритарен собственик.

Никой не може да ми се обади по телефона и да ми каже какво да правя", каза Петков. За Виолета Лорер каза, че рядко е срещал такъв професионалист. Той разказа, че тя е работела за европейска компания над 10 млрд. евро капитал и целият борд я молел да остане да работи, а не да се върне в България.

По-рано днес служебният министър на финансите Асен Василев видя "една много дълга ръка на ДПС и Тошко Йорданов". Спечелил съм всички дела в Ню Йорк. Това е стара история, от 2013 година е по медиите, заяви още Василев в кулоарите на парламента.

Парламентарното изслушване на Петков беше за състоянието на Българската банка за развитие. Той каза, че оправданията на бившето управление на банката относно това защо са се давали толкова големи кредити, са, че били печеливши за банката.

"Това, което обаче забелязваме е, че през 2020 г. имаме загуба от 130 милиона лева, а за 6-те месеца на тази година загубата ще е близо 100 милиона", каза той. Според Петков това опровергава техните твърдения.

Той отбеляза още, че не е било по никакъв начин следено дали има някаква свързаност на кредитополучателите, напротив, те са работили на точно обрания на логиката начин, като са се опивали да оправдават, че риск няма.

Другият проблем е, че средният матуритет на тези 20 заема надвишава 10 години и повечето от тях имат т. нар. балонно плащане накрая, посочи пред депутатите министър Петков.