След вчерашните рокади във властта, днес обвиненията и обясненията продължават. Сценарий ли е всичко? Своят отговор за ситуацията в ефира на БНТ дава Ива Митева, зам. председател на НС. 

"Няма никакъв сценарий", това заяви зам.-председателят на парламента от ИТН в отговор на въпроса защо точно сега партията е решила да се оттегли от управляващата коалиция.

Митева изрази възмущението си от председателя на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, като заяви, че той изрича лъжи с натрупване.

"Отправих призив да се извини за лъжата, която изрече по отношение на БНБ. Вчера отново изрече лъжа за работата ми в комисиите, в които участвам - правна и медийна. Нямам нито едно отсъствие - напротив, аз съм един от най-активните участници. За съжаление, г-н Гюров е един от най-пасивните в тези комисии. Да не говорим за пленарната зала, където също е доста пасивен, освен когато чете декларации от ПГ на партията, обясни Митева.

Очаквах тогава, очаквах и сега извинение от г-н Гюров за тези лъжи! Аз нямам нито едно отсъствие от нито една комисия. За съжаление обаче, г-н Гюров е най-пасивния участник. Да не говорим за пленарната зала, с изключение на декларациите, които чете. И това е председателят на парламентарната група, икономист и финансист, заяви Митева. И добави:

Когато отправяш такива обиди, трябва да си проверил. Това не е вярно! Омръзна ми от тези лъжи!"

Ива Митева допълни още, че на едно от последните заседания на комисията по култура е станало ясно, че бюджетът на министерството на културата не само не е увеличен, той е намалял, въпреки искането за увеличение.

"Бюджетът е намалял с милион и четиристотин, затова ние ще продължим да задаваме въпроси по отношение на културата, за да разберем къде са тези пари? Твърденията са, че Асен Василев ги бил поискал... Поискал и едни два милиона и половина за библиотеките, отделно други пари за сценичните изкуства... За съжаление бюджетът върви надолу, не нагоре. А това, което ги дразни най-вече, е, че ние сме свободолюбиви, искрени и не обичаме лъжите. Задаваме въпроси, защото иначе се изговарят лъжи и става напрежение.

Когато искаш промяна, ти идваш, за да направиш нещо различно, да спазваш Конституцията, законите, Правилника на Народното събрание. Това, че ние сме управляващо мнозинство не ни дава право да правим каквото си поискаме. Когато един човек нарушава Конституцията, той ще продължава да го прави, категорична е Митева.

На въпроса защо в такъв случай от ИТН са подкрепили кабинета на Кирил Петков, тя обясни: това беше първата политическа сила и ние й дадохме шанс, хората направиха своя избор.

"Нашите гласове обаче, не бяха само определящи. Това беше първата политическа сила. Дадохме шанс. Хората пожелаха това, направиха своя избор. Дадохме своя вот, но мисля, че търпението ни се изчерпа. 

Република Северна Македония беше един от проблемите, с които започна натрупването на напрежение. На последния коалиционен съвет чух премиера да казва как френският президент Макрон ще бъде нашия гарант... Не мога да разбера как един френски президент ще бъде гарант за подобно двустранно споразумение между нашата държава и западната ни съседка?! Чух и думите му за Бойко Рашков. Видях и неговото изражение. Аз не му вярвам!

Отделно, уговорката беше никой да не изнася името на Бойко Рашков в публичното пространство, а на следващия ден това вече беше факт. Още повече, че Бойко Рашков е министър на вътрешните работи... защо изведнъж ще става председател на КПКОПМИ, която се очаква да бъде разделена на две комисии - което означава пък, че в един момент той ще бъде жертван.

Обясненията се разминават, защото когато се излъже един път, се лъже всеки път след това.

Ние нямаме свое предложение за човек за председател на КПКОМПИ, все още няма обявена процедура. Сега започваме да предрешаваме един избор, а още не са извървени стъпките.

На въпроса дали всички министри от ИТН ще подадат оставки, тя отговори, че по нейна информация, двама от министрите са в чужбина, очаква се да се завърнат и днес да подадат оставките си, министър Гроздан Караджов е депозирал своята, очаква се днес и оставката на спортния министър Радостин Василев.

"Информацията ми е за Гроздан Караджов и Радостин Василев. Всичко зависи от министър-председателя и начина, по който ще ги придвижи в Народното събрание, защото може да реши и да ги забави..

Чух вчера едно интервю на Лена Бориславова, в което тя казва, че оставките ще бъдат приети, когато бъде избран председател на КПКОМПИ. Доста странно... Това е извиване на ръце! Изумена съм от проявяваната наглост!

Честно казано, ние все още не се готвим за предсрочни избори. Все още се опитваме да разберем защо стигнахме до тук. Може би от инат. Винаги сме критикували и сме казвали истината по време на коалиционни съвети. Защото не може всеки ден да казваш на всяко нещо "НЕ" и да казваш: "Ще стане така, както аз искам!", както прави премиерът.

"Ние никога не сме казвали, че ще купуваме гласове и ще работим с чужди депутати, което от няколко дни усилено го чувам от Кирил Петков, подчерта Митева.

След като вчера комисията по финанси не прие законопроекта за актуализажия на бюджета, късно снощи Кирил Петков се е обадил на нашия депутат Кирил Симеонов, за да го убеждава да преосмили поведението си. Това според мен не е морал, така че го призовавам той да не убеждава наши депутати да преосмислят поведението си, заяви още тя.