Първата депозирана оставка на министър от ИТН в деловодството на Министерския съвет е на вицепремиера Гроздан Караджов. Останалите трима министри от партията на Слави Трифонов също ще подадат оставките си, стана ясно от изявления в парламента днес, съобщава БНТ.

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов определи като неверни обвиненията на премиера Кирил Петков, че е искал близо 4 милиарда лева за МРРБ. Каза, че е предупредил само за натрупан сериозен дефицит във ведомството. Още на 31 януари изпратил до Петков, Василев и Рашков флашка с много информация за "драмите с инхаус процедурите" и помолил да се вземе решение за това как ще се действа оттук нататък.

"Това нещо, че Караджов иска 3,9 млрд. и затова всъщност си тръгвали ИТН, това е едно фалшиво оправдание, което беше дадено вчера. Фалшиво оправдание - в паниката, че изпускат управлението, в паниката, че не знаят какво да кажат, по същия начин както, когато се избираше гуверньора на БНБ, да говорят за крадливите фирми и милиарди, за неща, които нямат нищо общо.

Тази лъжа, че ние сме тикали към крадливите фирми парите, не е вярна. Ние предложихме да няма такова разплащане, предложението дойде от ПП. И е много жалко тези, които са го предложили да сочат към мен и към моя екип и да казват, че едва ли не ние сме инспираторите на тези плащания", каза Караджов.

По-късно от ПП разпространиха документ, в който посочват, че са описани допълнителните средства, поискани от Караджов като министър. Документът е входиран на шести юни тази година и носи подписа му.

Външният министър Теодора Генчовска също атакува премиера. Пред бТВ тя заяви, че съществуват паметни записки с гриф "секретно", удостоверяващи срещи на Кирил Петков с европейски дипломати по темата РСМ, от които става ясно, че е обсъждано как да се заобиколи ветото, наложено от България.

"Има паметни бележки, всичките с гриф. Когато е необходимо, пред органите, които трябва, могат до бъдат показани", каза тя.

Уточни, че не е присъствала на разговори на Петков с други дипломати за отпадане на ветото, но е получила информация от европейски колеги.

"В наши разговори с представители на европейски институции са ме информирали, че има други сигнали от премиера, но тези памети са със съответния гриф", каза Генчовска и уточни, че този гриф бил за ниво поверително и по-нагоре.

От енергийното министерство съобщиха за БНТ, че министър Александър Николов е в командировка в чужбина и ще говори пред медиите след завръщането си.

Спортният министър от ИТН Радостин Василев обяви, че ще депозира оставката си в петък сутринта.

Стенограма: Ето какви обвинения са си разменили Петков и Караджов на заседанието на правителството

"Решението е взето - четиримата министри на "Има такъв народ" подават оставки заедно със заместник-министрите, това не подлежи на никакъв коментар. В момента, в който ми бъде приета оставката и гласувана, се връщам като депутат за вероятно малкото време, в което ще съществува този парламент. Но да не бъдем пророци, нищо не се знае", каза Василев.

Темата за забавените три оставки коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов: "Александър е в чужбина, в Баку мисля, че е. Говоря за министъра на енергетиката. Велислава Петрова - зам.-министърът на външните работи е в Париж. Просто ги завари ситуацията в чужбина. Останалите, които са тук, разбира се, ще депозират оставката си. Това правителство приключи и тази коалиция приключи. Оттам нататък какво ще се случи ще видим. Ние ясно заявихме коя част от актуализацията ще подкрепим. Социалната сфера - да, пенсиите на хората - да. Всичко останало- не".


Зам. -председателят на парламента от партията на Слави Трифонов Ива Митева пък отговори на думите на премиера Петков от вчера, че се надява в ИТН да има 12 съвестни депутати, които наистина искат промяна.

"Аз ще има кажа да не разчитат на тези 12 депутати, групата ни е единна, няма да получат нито един наш депутат. Ако някой е ходил зад редовете да разговаря с някого, да излезе и да каже с кого е разговарял, да си търсят гласовете някъде другаде. Трябва да намерим решение в рамките на този парламент, защото хората не искат нови избори, а и те ще покажат още по-голямо разделение", каза Митева.

В ефира на БНТ Станислав Балабанов от ИТН коментира кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

"Г-н Рашков на мен ми стана симпатичен като министър на вътрешните работи по време на служебния парламент. Попитах премиера каква е идеята зад тази рокада. Той каза следното: Бойко Рашков е прекалено възрастен човек и не е в състояние да извърши реформата в МВР и не му стиска да уволни 7000 души полицаи. Затова ще го скрием в КПКОНПИ, защото той така или иначе е следовател по професия и там ще го използваме за някакви други неща", каза Балабанов.

Все още е рано да се говори за сценарий, при който рулетката се завърта и мандатът за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент евентуално достигне до "Има такъв народ", коментираха още от партията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!