Служителите на КЗП са в стачна готовност заради ниски заплати, след като служебното правителство им ги замрази като не внесе бюджет

„Доверието в Комисията за защита на потребителите се срива. Това личи от публичните коментари по повод широко прокламираните действия на служебното правителство, което едва сега разбира, че в България има инфлация, цените са високи и че държавата трябва да влезе в ролята си.” Това заяви бившият председател на КЗП Иван Френкев.

В предаването „Делици” на Евроком той обясни, че той и предходният състав на комисията са били освободени от служебното правителство не по някоя от точките за предсрочно отстраняване, описани в Закона за защита на потребителите, а заради това, че нямал завършена магистратура.

„Въпреки че съм входирал документи, още при при моето назначаване, за призната в България магистратура, която съм завършил в чужбина”, отбеляза Френкев.

По неговите думи до този момент КЗП е работила успешно и се е ползвала с пълната подкрепа от тогавашните министър Корнелия Нинова и заместник-министър Маргаритов – също бивш председател на комисията.

„Бяхме започнали проверки по наблюдение на цените и нелоялни търговски практики – това, което комисията би трябвало да прави. В

шестте месеца след нашето oсвобождаване проверките спряха, а потребителската тема изобщо не беше тема за правителството, което се занимаваше да уволнява служители и да кадрува. Едва миналата седмица министър-председателят излезе и каза, че КЗП трябва да проверява – това, което ние правихме”, каза още Иван Френкев.

Той заяви, че в момента служители на КЗП са в стачна готовност заради ниски заплати. „Заради това, че  служебно правителство реши да не внеся бюджет. Апропо, още септември месец ние внесохме предложение за бюджет с актуализирани заплати”, посочи Френкев.

„Последният закон за спекулата в България е от 90-те години. В момента държавата  няма инструментите, с които да каже на търговците, че нямат право да вдигат цените с 20%.

Трябва парламент, който да приложи мерки.  Във Франция правителството предложи да се наложи таван на цената на 50 продукта от първа необходимост - нещо, което БСП многократно предлага като краткосрочна мярка, която да помогне на хората да се справят с цените”, обясни той.

Френкев коментира думите на служебния министър на икономиката, че ще се извършва ежедневен контрол върху цените на стоките. „Това е нищо, но казано с усмивка. КЗП няма капацитет за такива проверки. Целият ѝ състав е 180 души, които в момента са крайно демотивирани и в стачна готовност”, подчерта бившият председател на комисията.

Според него вдигането на цените едновременно от трите мобилните оператора с 15% е скандално и КЗП има инструменти, с които да се намеси. „Учуден съм, че сегашният състав на комисията не го е направил”, изтъкна той.

По думите на Френкев Комисията за защита на потребителите е органът, който трябва да следи за цените и нелоялните практики на пазара при приемането на еврото.

„Това нещо можеше да стане, ако беше осигурено финансиране още в началото на годината. В момента натрупването на функции е толкова голямо, че съм притеснен, ако ни засилят да влизаме в Еврозоната от 1 януари 2024 г., дали КЗП ще може да си изпълнява функциите”, каза още Иван Френкев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук