Войната в Украйна ще продължи дълго и това създава сериозни рискове за нашата страна. Това заяви Иван Костов пред БНТ. По думите му в тази ситуация националният интерес на България е да се интегрира още по-дълбоко в евроатлантическата общност, което включва бързо приемане на еврото, присъединяване към Шенгенското пространство и модернизация на Българската армия.

"Тази война дестабилизира не само икономиките, но и политически. От тази гледна точка най-важното за България е да влезе колкото се може по-бързо във вътрешните кръгове на евроатлантическа интеграция, което означава да станем много по-активни в модернизацията на българската армия, да влезем в Шенген, да въведем еврото.

Дори да не сме готови за еврозоната, аз си спомням, че и Гърция не беше въобще готова, но помня, че господин Симитис помогна за присъединяването, въпреки че нямаше изпълнение на Маастрихтските критерии, защото имаше по-важни политически цели", каза Костов.

По думите му България има голям проблем в позиционирането си като общество. Според Иван Костов това, че България не предостави безвъзмездна помощ на Украйна, а продаде арсенал през посредници, не създава голямо доверие в нашата евроатлантическа ценност, а политики като тези на БСП и "Възраждане" изтеглят България и я държат в периферията - в пространството, където се простират съмненията и на ЕС и на НАТО, което поражда съмненията, че не сме достатъчно солидарни с тази политика.

"Проблемът е там, че от най-авторитетни места не се формулира ясно политиката и позицията на НАТО и ЕС. От най-високите места - министъра на енергетиката, министър-председателя и президента не говорят и не убеждават българското общество в това, че тази позиция е правилна. Напротив - сеят съмнения“, каза Костов.

„Войнолюбците сме ние, всичките - цялата евроатлантическа общност в очите на президента Радев. Той говори като руски агент на влияние. Не може да има толкова мощни гласове на руски агенти за влияние в България, те да са непрекъснато по телевизията и ние да очакваме българското общество да се ориентира правилно, няма как да стане това", посочи той.

Костов изтъкна, че при сегашната обстановка, в условия за икономически растеж, не може да се говори за икономическа криза в България. Според него инфлацията у нас е допълнително напомпана от политиката по доходите, започната от мандата на Кирил Ананиев като финансов министър и продължена от Асен Василев.

"Има хора, при които в тази ситуация се е задълбочило неравенството - най-вече при пенсионерите. Малката кошница, наистина, е поскъпнала много - това са храните - яйцата, млякото и т.н. Но това е сложен анализ, не е за политическа употреба и да хвърляме страхове на хората. Цените на енергията - те бяха овладени от целенасочена и мощна политика на ЕС и САЩ.

Те се пребориха с Путин, а не служебното правителство. Смешно е президентът да говори по този начин - все едно жабата видяла, че подковават вола и вдигнала крак и тя", каза той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук