Има много малко конкретни и много общи неща в програмата на ГЕРБ и Обединени патриоти. Това обаче не е управленска програма, а политическо споразумение и неизбежно ще дойдат проблемите, които стоят пред България. Това коментира бившият социален министър във втория кабинет на Бойко Борисов Ивайло Калфин.
Според него 200 лева минимална пенсия няма да събори бюджета. „Увеличението не е за социалната пенсия, тя ще си остане по-ниска. Става въпрос за пенсията за стаж и възраст, която ще бъде увеличена от  160 на 200 лева.

Създава се несправедливост в пенсионната система. Изравняват се пенсиите на хора, които са се осигурявали повече с пенсиите на хора, които са се осигурявали по-малко”, каза той пред bTV.

По думите му, най-справедливо е да се преизчислят всички пенсии.

По отношение на заложената минимална работна заплата от 650 лв. в края на мандата, бившият вицепремиер коментира, че това би означавало запазване на темпа от последните 2 години. Според него трябва да се заговори за увеличаване на осигуровките, но и за по-добро заплащане на труда, тъй като в момента бизнесът все по-трудно задържа своите кадри.

"Коалицията ще бъде устойчива, ако двете страни предварително посочат къде са подводните камъни", прогнозира той.  

„Усилията на правителството трябва да бъдат насочени към това каква икономика имаме”, каза още Ивайло Калфин.