България методично отстоява своите интереси във всички формати на вземане на решения на Европейския съюз, заяви вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин от парламентарната трибуна по време на дебатите по внесения от опозицията вот на недоверие към кабинета. Според външния министър, до този момент страна ни успешно постига баланса между националните и наднационалните позиции.
Той даде за пример позициите на страната ни по пакета „Климат-енергетика”, където бяха направени значителни отстъпки и постигнати по-добри условия за България. Правителството успешно защити и позициите си по въпроса за разделяне на собствеността на преносителите и търговците на енергийни ресурси, заедно с Германия и Франция. Отпадна предпазната клауза и за българската авиация, допълни минситър Калфин. Защитени бяха и интересите на българските рибари по въпроса за квотите за улов на калкан; наложихме и изписването на кирилица на единната европейска валута, допълни Ивайло Калфин.
Вицепремиерът подчерта и силните позиции на страната в рамките на ЕС по въпроси, които засягат Балканите. Вицепремиерът открои и високите оценки на ЕС за българското председателство на Процеса за сътрудничество в ЮИЕ през миналата година и ролята на страната ни за успеха на регионалното сътрудничество.
България бе инициатор на инициативата Черноморска синергия и активно участва в структурирането на Източното партньорство на ЕС, което ще бъде лансирано на 1 май в Прага от чешкото ротационно председателство на ЕС. Страната ни е и координационен център за наблюдение на външната граница на ЕС, посочи още министър Калфин. В изказването си пред депутатите той отркои и съществената роля на страната ни по конфликта между Русия и Грузия през лятото на миналата година. Активната и успешна роля на ЕС в този конфликт се дължи и на нашето участие в процеса на вземане на решения на съюза.
Значима е и българската роля в общата енергийна политика на ЕС. Когато се говори за диверсификация на енергийни източници, на транспортни пътища и на стратегическото положение на България, трябва да видим водещата и конструктивна роля на страната ни, подчерта вицепремиерът.
Министър Калфин открои и част от основните възможности на членството в ЕС, от които се възползват българските граждани. Сред тях са свободното пътуване и обучение в рамките на ЕС. Когато страната ни се присъедини към Шенген и приеме единната европейска валута, тогава ще можем да кажем, че сме се интегрирали напълно, смята министър Ивайло Калфин.
Системата на усвояване на предприсъединителни средства съществува повече от едно десетилетие. Този вече съществуващ капацитет бе порочно създаден и използван от предишни правителства, каза още министър Калфин по повод критиките за слабости при усвояването на европейските средства. По думите му, нито борбата с корупцията, нито административният капацитет и съдебната система са били по-добри преди настоящото правителство. Днешното правителство и днешните институции правят много повече от всички свои предшественици, взети заедно, за отстраняване на пропуските, категоричен бе вицепремиерът Ивайло Калфин. Според него е важно да работят националните механизми за превенция на злоупотребите и те вече работят.
Външният министър открои и значителния принос на страната ни в НАТО и конкретно в мисията в Афганистан, повишаването на капацитета и възможностите на бойния ни флот и участието в мисията на НАТО в Средиземно море Active Endeavour, както и участието на българската страна в редица проекти на Алианса. Сред тях са и проект за защита на военни хеликоптери, проектът за съвместно използване на тежки военнотранспортни самолети и други. Страната ни е активен участник в дискусиите по разширяването на НАТО със страните от Западните Балкани, Украйна и Грузия. В продължение на четири години посолството ни в Грузия бе контактно за връзките на страната с НАТО. С тази задача страната ни се справи по най-добрия начин, включително и по време на конфликта в Южен Кавказ миналата година, подчерта министър Калфин.
България има всички основания да се отнася със самочувствие към своите партньори. Това, което постигнахме за десет години, е много повече от постигнатото от всички други страни от региона, изтъкна още министър Калфин. Днес страната ни е високо уважаван член на международната общност именно заради самостоятелната си политика, категоричен бе той и се обяви за обединение зад националните цели.
В заключение вицепремиерът открои и някои основни насоки във външната политика на правителството извън ЕС и НАТО, като подчерта стратегическите отношения със САЩ, преструктурирането на българското участие в Ирак, както и разрешаването на случая с българските медицински сестри в Либия. Министър Калфин открои и редица активности на страната ни в регионалните инициативи. Наскоро българин беше назначен и на висок дипломатически пост в ООН, припомни той.
Подкрепата у нас за членството в Европейския съюз е 77%, сред младите хора е 81 на сто, а сред високо образованите българи тя достига 84 на сто, цитира вицепремиерът Калфин данни от последно проучване на НЦИОМ. Така той опроверга твърденията на вносителите на вота на недоверие за спад на позитивните нагласи към членството в ЕС сред българските граждани. /БЛИЦ