Можем да се откажем от председателството на Съвета на ЕС, но не бива да го правим. Това каза Ивайло Калфин – вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев в периода 2005 г.-2009 г. и бивш евродепутат, избран на изборите през 2009 г., по повод навършването на 10 години от членството на България е Европейския съюз (ЕС), цитиран от "Фокус".
„Помня чешкото председателство, което изкара почти на служебни правителства. Имаше предложения тогава от Франция, ако не се лъжа, да поемат тези функции. Чехите отказаха и с основание. Една държава има възможност да бъде председател на един доста дълъг период от време – 15-16-годишен.

Така че е нормално ние да поемем председателството. Успехът му зависи не от това колко е ремонтирана залата, а какви от темите, които в момента се разглеждат, ще бъдат приключени по време на българското председателство“, коментира Калфин. Според него това означава и силна експертна компетентност и политически умения, за да се постигне съгласие между страните-членки. „Не ни пречи политическият цикъл избори, но нека да видим доколко са подготвени нашите политици и експерти, за да има действително успешно председателство. Каквото и да направим, ЕС заради нас няма да закъса. Ако някой от това се успокоява, и това е успокоение“, добави той. 

По думите му до 10 години ЕС ще изглежда по много различен начин, но за България е важно да остане там, където се взимат решенията. „В никакъв случай не трябва да се отказваме от председателството. Даже би трябвало там да сме амбицирани. Това значи добра експертна подготовка и политици, които знаят как да доведат до успешен край и до съгласие темите, които са отворени, законодателството, което се приема. Това е важно и трябва да се направи за председателството“, каза още Ивайло Калфин.