Важно политиците да бъдат на нивото си, да не се заиграват партийно и предизборно с председателството на Съвета на ЕС и да не поставят нищо друго над интересите на страната.
Това каза Меглена Кунева - министър по европейските въпроси в две поредни правителства – на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев в периода 2002 – 2006 г. и европейски комисар по защитата на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозо в периода 2007 – 2010 г., по повод навършването на 10 години от членството на България в Европейския съюз (ЕС), цитирана от "Фокус".

„С изненада чувам този въпрос за втори или трети път и съм шокирана. Такъв случай в 60-годишната история на ЕС – отказ от председателство, няма. Независимо, че е имало избори, наводнения, земетресения – всичко, което се сетите, никога страна не е отказвала, няма такава формула. След нас са Австрия и Румъния. Представяте ли си какво би било, ако на Румъния ѝ кажем „Хайде да Ви изместим председателството с 6 месеца по-напред“. Това е немислимо. Единственият такъв случай беше с Великобритания и то, защото тя излиза от ЕС“, коментира Кунева.

По думите й би било много странно тя сама да преговаря със себе си за своето излизане от ЕС. Според нея това не е нашият случай. „Да, има предсрочни избори и тези избори вероятно ще намалят темпото. Но за това трябва да се мисли от рано, тогава, когато страната планира изборите. Предсрочните избори не са природно явление, те се решават. Не можем да се оправдаваме с тях“, допълни Кунева. 

Тя бе категорична, че ситуация за отказване от председателството няма и че политическата отговорност е изключително голяма. „По предложение на премиера Борисов, той пое националната координация по председателството малко преди правителството да подаде оставка. Ако това се запази и при служебното правителство, отговорността и очакванията от новия министър-председател, а и екипът му, ще са много големи заради краткото време“, коментира Кунева.
„Продължих да отговарям за приоритетите, които са готови и изпратени в срок и имаме коментари от Генералния секретариат. Изцяло положителни.

Представих проектите на МС и НС в комисия още началото на 2016. Сега трябва трите страни заедно да ги обявим в тройка - Естония, България и Австрия, такива са правилата. Надявам се, че още през януари това да може да стане. проблеми с подготовката на администрацията няма да има. Радвам се, че създадохме центъра за подготовка на председателството, там работят професионалисти, броят им трябва да се увеличи. 

Няма нищо изцяло техническо в едно председателство, даже в концерта за откриването“, каза още Меглена Кунева.