Недовършен водопровод накара хората от село Ярджиловци, община Перник да протестират. Ако не бъдат предприети конкретни действия, жителите на Ярджиловци се заканват в края на май да протестират и пред сградата на общината в Перник.

Недоволството е предизвикано от забавянето на втория етап на проекта за водоснабдяване на селото, каза кметът Данчо Данаилов. Има утвърден проект и подписан договор, но реализацията му се бави. По думите му поради недовършения водопровод 1/3 от селото ползвало местни водизточници, водата от които не е качествена, тъй като съдържала голямо количество манган.

Кладенците пресъхват, а там където я има е с много лоши показатели, казва още кметът. В кладенците съдържанието на манган е в пъти по-висок от допустимата норма. За да компенсират нуждата от вода, хората ползват промишлена от близкия язовир до Ярджиловци ,което в 21 век е недопустимо и трагично.

Кметът на Перник Вяра Церовска заяви, че проектът за изграждането на водопровод е утвърден през 2016 година. Той се изпълнява на два етапа, първият от които е завършен. За втория етап също е подписан договор, който е съгласуван и утвърден. Истината е, че няма финансиране в ПУДООС, каза Церовска и обясни, положението, че до встъпването й в общината селото никога не е имало водопровод.

Ивайло Калфин, член на НС на ПП АБВ, който посети селото, обясни, че жителите на Ярджиловци не искат нищо повече от кмета на община Перник, освен да пусне едно писмо, за да започне следващия етап от изграждането на водопровода.

„Протестите на жителите на Ярджиловци не са политически. Да, кметът на селото е от АБВ, но няма политически лозунги, нито кампания. Хората от селото протестират, защото нямат вода. Кметицата се обидила, разсърдила се е и свикала общоселско събрание, в което да си изложи аргументите. Събранието щеше да пропадне, ако се беше състояло с тези хора, които тя си мислеше. Имаше  много симпатични младежи от  Перник, които бяха дошли до Ярджиловци, за да направят хубав фон зад кметицата. Но проблемът е в същността. Кажете ми каква е логиката един кмет  да не пусне едно писмо до финансиращата институция - нищо повече не се иска от това нещо. Тя казва: Аз съм го пуснала, но тя го е пуснала много по-рано, когато не е трябвало да го пуска. Трябвало е в последната година и половина да го пусне. Защо?! Ами защото кметът  на Ярджиловци не е от ГЕРБ. Ето така не става - парите ги има, но ти понеже не си от нашите няма да ги получиш.

5 лева не са влезли в селото при мандата на тази кметица. Кметът на едно село трябва да направи чудеса, всеки тича при него като има проблем. Гледат малки деца с промишлена вода. Ползват кладенци, само че и кладенците пресъхват. За какво говорим?! До къде сме довели партийното късогледство в България. Да гледаме сега на инат, че  кметът не е наш, ние  пък няма да дадем на селото вода. Кои са тези, че да дават вода?! Ето срещу това се борим. Борим се на тези избори, вероятно и на следващите и по-следващите, докато не се променят нещата. Много хора са разочаровани в селото. От 60-те години на миналия век те се борят да имат вода. Да, и са тръгнали нещата. Сигурно много хора са допринесли за това. Трябва да се продължи. Пак ли трябва хората да чакат още 60 години?!Ето това е нашата битка!“